Ekspert: Frygt ikke MRSA, bare fordi du bor tæt på en svinefarm

Intet forskning viser, at der er større risiko for at blive smittet med MRSA-bakterien gennem luften, fordi naboen er en svinefarm.

Man skal ikke ret langt væk fra en svinefarm, før smitten i luften er den samme som de fleste andre steder, forklarer professor i klinisk mikrobiologi på KU, Jens Peter Nielsen. (Arkivfoto) (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Der er ingen grund til at være særligt bange for at indånde den antibiotikaresistente bakterie MRSA, fordi du bor tæt på en svinebesætning.

Det understreger Jens Peter Nielsen, professor i klinisk mikrobiologi på Københavns Universitet.

- Risikoen er meget, meget lille, siger han.

Er der luftbåren MRSA-smitte i en svinestald, kommer det ud i luften gennem ventilationen, men der bliver det fortyndet mange gange.

- Sandsynligvis bor man jo i en vis afstand fra svinestalden, og hvis man er bare et par hundrede meter væk, så er det ikke mere end den smitte, man kan møde andre steder, siger Jens Peter Nielsen.

Han peger på tyske undersøgelser, der har vist, at MRSA-bakterier kun kan måles i luften op til 150 meter fra en svinebesætning.

- Og det er i så små mængder, at man ikke ved, om det er nok til at være en reel risiko for at blive bærer af smitten, tilføjer han.

Noget forskning peger på, at der generelt er lidt større risiko for at blive smittet, hvis man bor i områder med mange svin.

- Men man ved ikke, om det er via luft, eller bare fordi man møder det mere i området gennem mennesker, eller fordi der er andre dyr end svin, der har MRSA-infektionen, i de områder, forklarer Jens Peter Nielsen.