Eksperter: Kendte sygdomme løber med opmærksomheden

Kendte sygdomme som kræft får flere donationer og mere støtte end mindre kendte sygdomme - også selv om det er børn, der har lidelserne, lyder det fra flere eksperter.

Der er langt flere donationer til børn, der får kemoterapi end børn, der har en kronisk sygdom. Det skyldes, at der er langt større fokus på kampen mod kræft. (Foto: Arkivfoto)

De kendte sygdomme løber med donationerne på landets børneafdelinger.

Børnekræftafdelingen på Rigshospitalet får omkring en million kroner om året i donationer. Til sammenligning får resten af børneafdelingerne tilsammen omkring 700.000 kroner.

Og skævvridningen i donationer hænger sammen med opmærksomheden, som de forskellige sygdomme får i offentligheden, mener to eksperter.

- De store sygdomme som kræft har i forvejen en meget stor opmærksomhed, og det betyder, at de kræftsyge børn også får mere opmærksomhed., siger Keld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

Formand for Etisk Råd: Vi mangler oplysning

Professoren bakkes op af formanden for Etisk Råd, der efterlyser større oplysning om, hvordan man som privatperson kan donere:

- Der mangler et oplyst grundlag om, hvordan man kan prioritere fra privat side. For der er en masse andre patientgrupper, der ikke er så meget opmærksomhed på, siger Jakob Birkler, formand for Etisk Råd.

På den måde mener han, man kan være med til at udligne det store økonomiske skel mellem de kroniske sygdomme og cancer.

Tilfældighed, vi netop støtter kræftramte

Team Rynkeby er en af de kendte organisationer, der samler penge ind til kræftramte børn. Efter det første års tur til Paris stod de med omkring 30.000 kroner i overskud, som de valgte at donere til børn med kræft og deres familie.

Årsagen til netop det valg er, at en af rytterne det første år kendte et barn, der lå syg med kræft. Og det valg har man siden fulgt, siger direktør Carl Erik Dalbøge og fortsætter:

- Jeg synes, vi har grund til at være stolte af de kæmpestore bidrag, Team Rynkeby og sponsorerne genererer til fordel for børn med kræft. Men jeg vedkender, at der bestemt også er andre gode formål, der kunne have gavn af de penge, siger han.

I 2014 indsamlede Team Rynkeby godt 36 millioner kroner til kampen mod børnekræft i seks forskellige lande. Heraf gik cirka 23,5 millioner kroner til Børnecancerfonden i Danmark.

Facebook
Twitter