Elektronikken stjæler dine strømbesparelser

Selvom vi køber elsparepærer og miljøvenlige frysere, så stiger elregningen alligevel.

Der er ikke energimærkning på opladere til mobiltelefoner. (© Colourbox)

Mens køleskabe, opvaskemaskiner og vaskemaskiner ikke kan få nok plusser efter A'et, der fortæller noget om strømforbruget, så bliver vores elforbrug ved med at stige.

Og det er de nye elektroniske apparater, som fylder hullet til overflod, når vi ellers har sparet strøm med et nyt køleskab. Det fortæller akademiingeniør hos Energistyrelsen, Bjarke Hansen:

- Det er sådan noget som opladeren og strømforsyningen, der er synderne, og der ser vi rigtig store tab, siger han.

Det ligger i laderen

​Mobiltelefonens store strømsluger er opladeren. Den kan være helt varm, når man tager telefonen ud af stikket om morgenen, og varmen er lig med spildt energi.

Nogle mobilopladere de har en effektivitet på helt nede omkring 10 procent. Dermed går næsten al strømmen til spilde. Men det kan godt komme til at ændre sig, fortæller Bjarke Hansen:

​- Man kunne sagtens forestille sig, at batteriladerne er en af de ting, man vil stille større krav til i fremtiden, udtaler han.

Jungle for forbrugeren

Det kan ellers være svært som forbruger at vælge mellem gode og dårlige mobilopladere. For de har ikke de fælles europæiske energimærker, som man kender det fra frysere og biler.

- Der er man som forbruger ikke så godt stillet, for man har ikke mulighed for at se strømforbruget, når man køber et produkt, siger Bjarke Hansen, Akademiingeniør hos Energistyrelsen.

Derfor er der løbende arbejde i gang i EU-kommisionen for at lave regler for de områder, hvor der er bedst mulighed for at stille krav til producenterne.

Ifølge Energistyrelsen steg vores elforbrug med 3,2 procent fra 2012 til 2013.