Elever med tomme maver får overskudsmad før undervisning

Lollandske og falstringske skoleelever vil fremover møde ind til gratis overskuds-morgenmad.

Skolebørn på Lolland og Falster får efter sommerferien gratis morgenmad. Billedet her er fra Grønnemose Skole i Søborg, hvor der også kører et projekt med overskudsmad til eleverne. (Foto: KennethNGUYEN © fødevareBanken)

Når eleverne i folkeskolen skal lære om navneord eller brøker, så er det godt med energi til hjernen i form af morgenmad.

Alligevel dukker alt for mange elever op til undervisningen uden at have fået så meget som en krumme, men det bliver der nu lavet om på i Lolland og Guldborgsund Kommuner.

Trygfonden, der samarbejder med Fødevarebanken, har doneret 700.000 kroner til projektet 'Hjernemad'. Det skyldes, at man ved, at mange elever i netop disse områder ikke altid møder op i skolen med noget 'ordentligt' i maven.

Det skal give en supergod start på dagen, siger Tom Larsen, der er formand for Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune.

- Det styrker koncentrationen og indlæringen. Den enkelte elev får meget mere ud af skoledagen. Det er det vigtigste måltid af dem alle sammen, så der kommer noget energi på motoren, siger han.

Vi skal skabe bedre vaner

'Hjernemad' gør det muligt for eleverne på alle skoler i Lolland Kommune og på fem skoler i Guldborgsund Kommune at få den gratis morgenmad. Alt sammen fra overskudsmad.

- Der er rigtigt mange, der kommer i skole uden at have fået morgenmad. Det gør, at de tager noget forkert at spise i løbet af dagen. Derfor synes jeg, det er fantastisk, at vi har fået muligheden for at få skabt nogle bedre vaner hos de unge mennesker, siger Tom Larsen.

Håbet er for Tom Larsen, at eleverne også vil efterspørge morgenmad derhjemme, når de bliver vant til at starte dagen med mad i maven.

Fødevarebanken når lige nu ud i Storkøbenhavn, Aarhus og hele Midtjylland, men vil gerne længere ud. Direktør i Fødevarebanken Karen Inger Thorsen glæder sig over at nå udenfor de store byer.

- Det er strategisk sigtet til dem, der måtte have ekstra behov.

Projekt 'Hjernemad' begynder efter sommerferien.