En børs med halm redder ramte landmænd i tørken: "Vi er glade for at hjælpe hinanden"

En halmbørs, hvor landmænd kan købe og sælge halm til hinanden i tørken, er blevet en stor succes, mener rådgivningsselskabet VKST.

En børs, hvor landmænd kan handle med halm, hjælper husdyr i tørken. (Foto: Daily Free Press/Kenshin Okubo © Modelleopard: Colourbox)

Det er ikke nogen hemmelighed, at tørken i år har taget hårdt på de danske landmænd.

Derfor oprettede landbrugsrådgivningsselskabet VKST for under en måned siden en halmbørs, hvor landmænd kan købe og sælge halm til hinanden.

Og det er blevet en succes, mener ophavsmanden.

- Vi er glade for, at vi kan hjælpe hinanden, så vi kan være med til at få fyldt depoterne op, så man ikke kommer til at mangle halm i løbet af året, fortæller afdelingsleder i VKST Planteavl, Christian Iuel.

Ifølge Christian Iuel ligger årets halmproduktion nemlig 30 til 40 procent lavere end den plejer.

Alligevel er halmbørsen dog kun midlertidig og vil blive lukket igen, hvis næste års sommervejr vender tilbage til normalen, fortæller han:

- Mange, der har behov for halm, har allerede en aftale med deres nabo. Det er kun i år, hvor det er en særlig situation, at selv om landmændene har en aftale med naboerne, så er der stadig for lidt halm.

Afdelingslederen for VKST Planteavl vurderer også, at der er sat ca. 5-6000 hektar halm til salg på halmbørsen.

Husdyrene skal have noget at spise

Landmand Søren Jørgensen i Nørre Asmindrup på Sjælland har været en af de landmænd, som har efterspurgt halm på halmbørsen.

- Vi har jo nogle køer, der skal have noget at spise hver dag. Så det var lidt derfor. Der er også mange, som har henvendt sig på annoncen. Så nu har jeg den halm, jeg skal bruge. Så det er jo kun godt, lyder det fra landmanden.

Derfor mener han også, at en fælles halmbørs er en god idé.

- Det betød, at jeg lige pludselig fik noget strøhalm og ædehalm, for ellers havde jeg ikke haft noget. Så enkelt er det, siger Søren Jørgensen.

Derudover mener han også, at halmbørsen giver gode muligheder for at forhandle nye kontrakter og få fat på dem, der ønsker at afsætte halm, de har i overskud.

Børs hjælper både virksomheder og kunder

Joakim Gangergaard fra Høng har ved hjælp af halmbørsen mulighed for at afsætte grovfoder, majs og halm.

- Vi har mange kunder, som har brug for halm til deres dyr. Og det vil vi jo gerne hjælpe med, så de har noget at fodre dyrene med henover vinteren, fortæller han.

Og hjælpen til andre landmænd i tørken giver også ekstra arbejdsopgaver til Joakim Gangergaards maskinstation og vognmandsfirma.

- Det giver jo også os lidt ekstra arbejde. Nu er vi også en maskinstation, så hvis der er nogen, som skal bruge halmen, kan vi også hjælpe med at presse det. Så på den måde hjælper vi både os selv og vores kunder, siger Joakim Gangergaard.

Og hvis sommeren næste år også bliver tør, mener han, at det er en god idé at beholde halmbørsen.

- Det ser ud som om, at der har været stor interesse for det, og den har hjulpet mange. Så hvorfor aflyse noget til næste år, som fungerede fint i år? Jeg kan kun se en fordel i at fortsætte, lyder det fra Joakim Gangergaard.

Udover halmbørsen har VKST i dag også oprettet en foderbørs i samarbejde med Kvægrådgivning Danmark til salg af grovfoder til kvæg.

Facebook
Twitter