Erik vil ikke have sine børn i 'ghettoskole': Kommune vil lægge to skoler sammen for at undgå ghettoliste

Skolesammenlægning kan forhindre parallelsamfund, mener udvalgsformand.

Forælder Erik Leth betegner Østre Skole som sit 'grønne åndehul' for familien. Men nu skal skolen måske lægges sammen med områdets ghettoskole og sælges. (Foto: Lis Vibeke læsøe Olsen © DR Sjælland)

To skoler skal lægges sammen til én.

Sådan lyder planen i Guldborgssund Kommune, der i aften afgør på et byrådsmøde, om skolerne Østre Skole og Lindeskovskolen skal slås sammen til én stor skole i Nykøbing Falster.

Planen om skolesammenlægningen kommer i kølvandet af den kommunalplan, der skal få Lindholmkvarteret i Nykøbing Falster væk fra regeringens ghettoliste.

Men planen om at sammenlægge de to skoler fra henholdsvis et bykvarter og et ghettokvarter møder voldsom modstand hos forældrene fra den bynære Østre Skole.

- Politikerne har besluttet, at det er et ghettoområde; og se vores børn flytte derud, det kan vi bare ikke se. Vi kender alle historier fra Lindeskovskolen, og det har vi bare ikke lyst til at byde vores børn, lyder det fra talsmanden for forældrene, Erik Leth.

Han har selv tvillinger, der går i 3. klasse på Østre Skole, og han undrer sig over, at man vil ophæve ghettostemplet i Lindholmkvarteret ved at nedlægge en velfungerende skole.

Lindeskovskolen har 170 elever, hvoraf 80 procent er tosprogede. Hvis planen vedtages, skal 490 elever fra Østre Skole rykke til skolen i ghettoområdet.

Vil undgå parellelsamfund

Formanden for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, socialdemokraten Simon Hansen, mener, at politikerne bliver nødt til at træffe denne beslutning for at der ikke skabes parallelsamfund i kommunen.

- At sige, at eleverne på Østre Skole skal bøde for det, stigmatisere de andre børn på Lindeskovskolen – og det er simpelthen ikke rimeligt, siger Simon Hansen.

Men det er Erik Leth ikke enig i.

- Når det kommer til, at det er vores børn, der skal agere i forhold til at løse et eller andet integrationsproblem, som kommunen selv har skabt - der stopper mit samfundssind, lyder det fra talsmanden.

Men den udmelding er at se ned på de børn, der til daglig går på Lindeskovskolen, der kun ligger 1,4 kilometer væk fra Østre Skole, mener Simon Hansen.

- Eleverne trives ikke dårligere på Lindeskovskolen, end de gør på andre skoler. Men den helt store udfordringer, er, at de tosprogede elever på Lindeskovskolen ikke møder nogle danske børn i deres hverdag.

Derfor mener han, at sammenlægningen af skolerne kan give børnene bedre muligheder for at blive integreret.

Erik Leth mener dog, at en skolesammenlægning ikke er den rette vej at gå for at skabe en bedre integration for tosprogede i kommunen.

- Det kan man i den perfekte verden, men det er bare ikke det, vi føler. Der græder vi indvendigt. For hvis der lå en velfungerende skole ved siden af Vollsmose; skal man løse det ved at flytte den gode skole til Vollsmose?

Skole skal laves om til nye boliger

Hvis de to skoler bliver lagt sammen, er det planen, at matriklen, hvor Østre Skole ligger i dag, skal sælges og laves om til byboliger.

- Vi kan kanalisere det område til nogle boliger, som ligger tæt på bymidten. Det efterspørges der, lyder det fra Simon Hansen.

Udover skolesammenlægningen skal der også ske andre initiativer i Lindholmkvarteret, der skal være med til at fjerne området fra regeringens ghettoliste. Her er kommunen i gang med at samarbejde med boligselskaberne, der går ud på, at nogle af boligblokkene skal rives ned.

- Der skal laves nogle andre former for boliger, så vi kan få en anden befolkningsgruppe ud i det område, siger udvalgsformanden.

Derudover mener han, at Lindeskovskolen er den bedste løsning, hvis de to skoler skal lægges sammen.

- Den mest langsigtede løsning er, at det bliver på Lindeskovskolen. Det er en skole i et plan med nogle større udearealer, som gør, at vi tror, at vi kan udvikle den bedste folkeskole, hvor Lindeskovskolen ligger i dag, siger Simon Hansen.

I byrådet i Guldborgsund Kommune er der lige nu flertal for, at de to skoler skal lægges sammen. Flere forældre til eleverne på Østre Skole har tænkt sig at demonstrere i aften til byrådsmødet, hvor politikerne skal træffe en beslutning om skolerne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter