Et alternativ til fyringer: Ansatte i kommune må droppe pauser og Facebook

Lolland Kommune vil spare penge ved at inddrage de ansattes kaffe- og rygepauser og få styr på deres brug af sociale medier i arbejdstiden.

Slut med kaffe- og rygepauser i Lolland Kommune. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Stryg ryge- og kaffepausen og luk ned for Facebook og andre sociale medier i arbejdstiden eller se frem til fyringer.

Sådan er situationen i øjeblikket for de ansatte i Lolland Kommune, for kommunen skal spare, og alternativet er fyringer.

Det fortæller Anne-Marie Knudsen, der er næstformand i kommunens såkaldte ”hovedmed”, som er forhandlingsorgan for de ansatte i kommunen.

Besparelsen er ikke endeligt godkendt, men "hovedmed" har ikke tænkt sig at stå i vejen for denne besparelse.

- Vi kan vælge mellem pest eller kolera. Lolland Kommunes økonomi ser rigtig sort ud. Der har været sparekataloger på 100 millioner. Så derfor har vi måtte se på, hvad der gør mindst ondt, siger Anne-Marie Knudsen.

Forhandlinger indebærer, at alle 3.500 ansatte får strøget rygepauser og brugen af sociale medier i arbejdstiden.

Derudover får 270 kontoransatte strøget deres formidddagspause på 10 minutter. Alt sammen for at undgå for meget spildtid i arbejdstiden.

- Dem, det går ud over, synes selvfølgelig ikke, det er godt. Hvem vil synes det, siger Anne-Marie Knudsen.

Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S) bekræfter overfor DR, at kommunen i øjeblikket arbejder på at få aftalen gennemført, men har ikke kommenteret sagen yderligere.

Til Lolland-Falsters Folketidende siger han dog:

- Sådanne aktiviteter er ikke en del af arbejdstiden, og har man brug for, at det gøres, mens man er på arbejde, forventer vi, at man indhenter det forsømte, siger Holger Schou Rasmussen (S) til avisen.

Ifølge Lolland-Falsters Folketidende forventer kommunen at kunne finde 8,3 millioner kroner, ved at stryge ryge- og kaffepauser og få styr på medarbejdernes forbrug af sociale medier.