EU-ekspert: Et åbent Europa har lange udsigter

EU-samarbejdet smuldrer på grund af landenes uenigheder, siger EU-eksperten Marlene Wind

Professor og EU ekspert Marlene Wind mener at et fælles europæisk grænsepoliti er en del af løsningen på flygtningen-konflikten i Europa.

EU-samarbejdet er fuldstændig ved at smuldre. Sådan lyder det fra Marlene Wind, leder af Center for Europæisk Politik ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

- Der er ikke noget fælles fodslag, siger hun.

At nu otte lande i Europa har indført midlertidige lukninger af grænserne, er et klokkeklart bevis på at Schengen-samarbejdet ikke fungerer mere, mener EU-eksperten.

- Der skal noget helt ekstraordinært til at få Schengen-reglerne, de indre grænser og den fri bevægelighed op at køre igen.

Og lige nu venter alle på at stats- og regeringscheferne finder en løsning, så man igen kan komme på sporet og bevæge sig frit igen.

- Men det har lange udsigter, fordi der simpelthen ikke er enighed blandt medlemslandene, om hvad man skal gøre.

Nogle lande vil ikke bidrage til løsning. For eksempel de centraleuropæiske lande, og det er årsagen til miseren, lyder vurderingen.

Malene Wind mener dog ikke, at problemerne kan løses af de enkelte lande selv.

- Før der kommer fælles ydre europæisk grænse – med fælles grænsepoliti, flygtningepolitik og fælles omfordeling ligelig mellem landene, tror jeg ikke på, at vi ser en løsning af konflikten.

- Så det kan godt komme til at tage lang tid. Men det er det europæiske spor, der skal løse den her konflikt, slutter Marlene Wind.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.