’EU er sindssyg vigtig for Danmarks fremtid': Gymnasieelever satte selv EU på programmet

Men vi snakker mere om folketingsvalget, mener elever på Maribo Gymnasium, der selv satte dagsordenen til valgmøde.

Eksamenspresset er til at føle på, og det kan være årsagen til, at især unge ikke får stemt til valget på søndag, mener elever og valgforsker. (Foto: Ann Smed Madsen © DR Sjælland)

Omkring 200 elever fra 1.g, 2.g og HF på Maribo Gymnasium deltog i dag i et vælgermøde med lokale folketingspolitikere. Mødet var selv arrangeret af de samfundsfaglige klasser på skolen.

Udover en politisk debat mellem de lokale kandidater havde eleverne også sat EU på dagsordenen som en optakt til det kommende europaparlamentsvalg på søndag.

En af dem, der havde arrangeret vælgermødet, er 19-årige Sasha Rasmussen, der til daglig går i 2.g.

- Jeg føler mig klar til at stemme og sætte mit kryds for første gang. Jeg synes, der er lagt et stort fokus på, at man aktivt går ud og stemmer. Især for os unge, hvor man kan se, at stemmetallene har været dalende, siger Sasha Rasmussen.

Ved sidste europaparlamentsvalg i 2014 valgte kun 38 procent af de 18-24 årige at sætte et kryds i stemmeboksen. Det vil Sasha Rasmussen gerne have ændret. Hun mener, at det er hendes pligt som borger at gå i stemmeboksen.

Bastian Thage (i den sorte t-shirt til venstre) har selv været med til at arrangere vælgermødet med de lokale politikere, selv om han endnu ikke kan stemme. (Foto: Ann Smed Madsen © DR Sjælland)

Bastian Thage er 17 år og går i 2.g. Han har også været med til at arrangere vælgermødet, selv om han ikke kan stemme endnu. Alligevel føler han sig rustet til det kommende valg om EU.

- Jeg synes, at EU er sindssyg vigtig for Danmarks fremtid også for de unge. Især med de nye klimaforandringer, lyder det fra Bastian Thage.

Alligevel føler Bastian Thage, at mange unge ser stort på EU.

- Jeg tror, at det ikke ligger så nært for mange unge, fordi det er et stort emne. Og så tror jeg, at mange unge tænker, at EU er ligeglad med, hvad der sker i Danmark. Vi har jo en lille stemme i EU, fordi vi er et lille land, siger han.

Mikkel Stecher og Molly Guldfeldt Madsen fra Maribo Gymnasium var ordstyrer til valgmødet, hvor de havde travlt med at få politikerne til at tale om de udvalgte emner. (Foto: Ann Smed Madsen © DR Sjælland)

Sasha Rasmussen mener også, at valget til Folketinget den 5. juni har taget et stort fokus.

- Der har helt klart været et større fokus på folketingsvalget, men jeg synes, at der løbende kommer et større fokus på europaparlamentsvalget, siger hun.

Frygter lav valgdeltagelse

Selv om der kun er tre dage til europaparlamentsvalget, er det langt fra det valg, der tales om blandt eleverne på Stenhus Gymnasium i Holbæk, oplever 18-årige Marie Bjørk.

Europaparlamentsvalget fylder ikke meget i snakken blandt vennerne og klassekammeraterne, selv om hun går på en samfundsfaglig linje.

- Vi taler meget lidt om det. Vi taler mere om folketingsvalget. Det fylder ikke så meget, desværre, fortæller hun.

Marie Bjørk frygter, at de mange eksamener og det kommende folketingsvalg vil tage fokus fra europaparlamentsvalget på søndag. (© PRIVATFOTO)

Med både eksamener og to valg tror Marie Bjørk heller ikke, at valgdeltagelsen søndag bliver stor blandt de unge.

- Det har jeg lidt på fornemmelsen. Vi har for eksempel vores første eksamen på fredag, og så har vi sidste skoledag fredag, så jeg tror, at det ligger alt for presset og sammenklemt.

Den forudanelse deler valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

- Det vil betyde samlet set, at valgdeltagelsen vil være mindre, hvor den samtidig vil blive overskygget af det her folketingsvalg, så det kan være svært for alle vælgere både unge og gamle at have opmærksomheden på det og europaparlamentsvalget.

- Jeg frygter, at valgdeltagelsen på søndag bliver noget lavere, end den var sidst.

Facebook
Twitter