Europæiske unge diskuterer dårlige vaner i Haslev

Gymnasieelever fra fire lande mødes i denne uge for at diskutere udfordringerne ved, at unge drikker og ryger for meget.

Celina Sørvind (tv.) diskuterer unges alkohol- og rygevaner med Robbie Roberts, Quentin Drovin og Klára Kopciková. (Foto: Casper Lindbjerg Greve © dr)

Klára fra Tjekkiet, Quentin fra Frankrig, Celina fra Danmark og Robbie fra England er nogle af de 40 unge, der i denne uge er samlet på Sjælland for at diskutere alkoholforbrug og rygning.

Det er nemlig ikke kun i Danmark, at unge har sundhedsskadelige vaner.

Midtsjællands Gymnasium i Haslev har i denne uge, som en del af et EU-projekt, besøg af gymnasieelever fra de tre lande for at diskutere unges dårlige vaner på tværs af landegrænser.

- Vi har fundet ud af, at mange får problemerne på grund af gruppepres. Hvis man ryger, så ryger man med sine venner. Du drikker aldrig alene, og du tager højst sandsynligt heller ikke stoffer alene, forklarer Celina Sørvind, der går i 1.g. på Midtsjællands Gymnasium.

Hun og de andre tre har sammen fundet frem til, at det er forskelligt fra land til land, hvad der misbruges, men at der er nogle sociale sammenhænge:

- Du er sammen med dine venner, der siger: ’skal du ikke lige have én til, skal du ikke have lidt mere?’ Og så går det bare galt til sidst, siger Celina Sørvind.

Det bakker Quentin Drovin fra Lycée Aimé Césaire op:

- I Frankrig ser vi anderledes på rygning end andre lande. Her ser du sej ud, når du ryger, og det vil få folk til at snakke med dig, og det er en god måde at socialisere på.

Forbrug overrasker de unge

Gymnasieelevernes forventning til, hvem der misbruger hvad, holdt ikke stik.

Klára Kopciková fra Gymnázium Jirího Ortena i Tjekkiet fortæller, at hun har lært mange nye ting specielt om euforiserende stoffer.

- I Tjekkiet snakker vi ikke om stoffer. Vi snakker om, hvordan alkohol og rygning er skadeligt for din krop. Jeg var overrasket over, hvor populært det er at ryge i Frankrig, og hvor meget danskerne drikker. Jeg troede Tjekkiet var værst, når det kom til alkohol.

Robbie Roberts, der går på gymnasiet på Lincolns Christ’s Hospital School i det østlige England, er overrasket over, at det ikke er de britiske unge, der drikker mest alkohol:

- Jeg ved at alkoholkulturen i England er stor, og mange lande ser os som et land, der drikker meget. Men jeg vidste ikke, at Danmark var det land, der drak mest blandt unge i Europa.

Annette Bækvang, der er underviser på Midtsjællands Gymnasium og international koordinator på projektet, er glad for at høre eleverne debattere mellem de forskellige lande og få dem til at se de forskellige kulturelle forskelle.

Eleverne har blandt andet været en tur på Faxe Sundhedscenter, for at få en større forståelse af risikoen ved for meget alkohol og nikotin.

- Vi løb rundt med sugerør i munden og skulle holde os for næsen for at prøve, hvordan det er at have rygerlunger. Det er en meget konkret måde at se konsekvenserne af det, man foretager sig, siger Anette Bækvang.

Om projektet

  • De fire venskabsgymnasier er en del af et EU-støttet projekt, der går under navnet "Food for thoughts - sharing and developing healthy futures".

  • Gymnasierne mødes på skift i hvert land. Sidste år var Tjekkiet vært, i år Danmark og næste år går turen til Frankrig.

  • Udover debatten om unges sundhedsvaner, så skal eleverne også udvikle en app, der fokuserer på sundhed, alkohol, tobak og stoffer.

Facebook
Twitter