Ex-soldat tog tilbage til arnestedet for sin PTSD: 'En del af mig har fået lagt låg på noget'

En gruppe af tidligere udsendte tog til Kosovo for at slutte fred med fortidens oplevelser.

Kasper Kejser fra hans tid som NATO-udsendt til Kosovo. (© privat foto)

- Det var ligesom at få en mavepuster, hvor jeg kunne se det hele igen.

Sådan svarer kosovoveteranen Kasper Kejser fra Bjerge i Vestsjælland på spørgsmålet om, hvordan det var pludselig at være tilbage ved det, han selv kalder 'arnestedet for sin PTSD' (posttraumatisk stresslidelse, red.).

Han blev ved et mobilt checkpoint omringet og overfaldet af en gruppe serbere.

Situationen eskalerede til et punkt, hvor han frygtede for sit liv, og i dag er han sikker på, at han ville være død, hvis ikke nogen var kommet ham til undsætning.

I starten af august satte Kasper Kejser for første gang i 18 år benene i Kosovo, hvor han gjorde tjeneste som konstabel i 2000 og 2001.

Et tilbud fra Veteranstøtten gjorde det muligt for Kasper Kejser samt omkring 20 andre veteraner og deres nærmeste at tage på en gensynstur til Kosovo for at bearbejde deres oplevelser fra krigen.

Gensyn med noget ugenkendeligt

Guidet af en dansk soldat gik veteranerne rundt i de områder, hvor de engang patruljerede under NATO's faner.

Blandt andet så de Austerlitz-broen, der adskiller serbere og albanere i byen Mitrovica. Dér har mange danske soldater igennem årene forsøgt at holde styr på demonstranter.

- Da vi kom derned, kunne vi nærmest ikke genkende området, fordi det hele var groet sammen. Der var fremgang, butikker og hoteller, og der var ingen KFOR-soldater. Det var en sær følelse, for vi var en 50-55.000 soldater dernede på det tidspunkt. Nu er der 1800 tilbage, siger Kasper Kejser.

KFOR er en sammentrækning af Kosovo Force, som er navnet på NATO's indsats i Kosovo.

Siden oprettelsen i 1999 har flere end 13.000 danske soldater ligesom Kasper Kejser gjort tjeneste i KFOR.

Lokales taknemmelighed var rørende

På trods af et ubehageligt flashback efterlader gensynet med Kosovo Kasper Kejser med et lettet sind, og det skyldes til dels befolkningens taknemmelighed for soldaternes indsats.

Kasper Kejser fortæller, at de lokale lagde hånden over hjertet, og takkede dem, når de lærte, at veteranerne var danske soldater.

Mitrovicas viceborgmester udnyttede tilmed veteranbesøget til at overrække dem diplomer for at have arbejdet for sikkerhed, fred og fremtid i området. En gestus, som gik rent ind hos Kasper Kejser.

- Det er helt ekstremt. Man bliver simpelthen varm indeni. Én ting er at komme ned, og se, at landet er i fremgang, men når man også får den anerkendelse, så bliver man sgu rørt, siger han.

Ingen tvivl om heling

I alt var der 42 med på gensynsturen, og Kasper Kejser forklarer, at det var en stor tryghed at være afsted med ligesindede.

- Det er et specielt venskab, vi har. Der er så meget, civile ikke forstår. Vi kan småtude, grine og drikke sammen, siger han.

Inden han tog afsted, håbede han, at turen ville virke som et trylleslag, og nu, da han er vendt hjem, kan han konstatere, at det til dels er tilfældet.

- En del af mig har fået lagt låg på noget. Det gør noget ved nervesystemet at komme ned og se, at man ikke behøver at gå med våben og kigge sig over skulderen. Min PTSD forsvinder aldrig, men der er ingen tvivl om, at det her har været en del af en heling, siger han.

Det er første gang, Veteranstøtten gennemfører en gensynstur til Kosovo.

Facebook
Twitter