Få kvinder bliver borgmestre

Kun 12 procent af borgmestrene i landet er kvinder. Det er et problem, mener Kvinfo.

Christina Krzyrosiak Hansen er medlem af byrådet i Holbæk for Socialdemokratiet. Hun er blandt andet blevet tiltalt som Socialdemokratiets lille prinsesse i byrådssalen.

Borgmesterkæderne og nøglerne til byportene tilhører i høj grad mænd.

Kun 12 af landets 98 borgmestre er nemlig kvinder, og det burde være et wake up-call i det politiske landskab, mener Nina Groes, der er direktør i Kvinfo.

- Det må være en kæmpe advarselslampe for de politiske partier, for det viser jo, at man ikke afspejler den befolkning, man er sat i spidsen for at repræsentere, siger hun.

Kaldt prinsesse i byrådssalen

I Holbæk hedder borgmesteren i dag Søren Kjærsgaard, men efter næste kommunalvalget i 2017 kan borgmesterkæden ende med at hænge om halsen på Christina Krzyrosiak Hansen.

Hun borgmesterkandidat i kommunen for Socialdemokratiet, og selvom hun ikke har oplevet kønnet som et problem i forhold til at komme frem i politik, føler hun alligevel, at det påvirker den måde, andre politikere taler til hende og behandler hende.

- Jeg har haft sjove episoder i byrådet, hvor jeg er blevet tiltalt som Socialdemokraternes lille prinsesse, og man ville jo aldrig se borgmesteren i Holbæk blive tiltalt som den lille prins, siger hun.

Kigger man uden for Danmarks grænser, ligger vi heller ikke for godt til, når det kommer til kvindelige borgmestre. Både Finland, Island, Norge og Sverige har en højere andel af kvindelige borgmestre.