Får tykke kvinder tykke børn?

Ny forskning skal vise, om gravide overvægtige også får børn, der udvikler overvægt.

Antallet af overvægtige børn stiger. Derfor undersøger Holbæk Sygehus nu sammenhængen mellem overvægtige gravide og deres børn. (© Colourbox)

Overvægt hos børn er en bombe under sundhedssystemet.

Derfor skal et stort forskningsprojekt på Holbæk Sygehus nu undersøge, hvordan sammenhængen er mellem overvægtige gravide, og hvordan det går deres børn efterfølgende.

14.000 kvinder, som har født på Holbæk sygehus mellem 2006 og 2012, har modtaget et spørgeskema, hvor de skal svare på alt fra barnets vægt, højde og udvikling de første fem år, til kostvaner og livsstilssygdomme i familien.

Det bliver holdt sammen med de blodprøver og ultralydsscanninger, som er gemt fra graviditeten, og det skal give et billede af, hvordan barnet efterfølgende er påvirket, forklarer Ida Näslund Thagaard, gynækologisk reservelæge og phd-studerende.

- Vi tænker, der nok kan være en sammenhæng mellem, hvordan barnet vokser i løbet af graviditeten, og hvordan det vokser efterfølgende, siger hun.

Børnelæge Jens Christian Holm fra Enheden for Overvægtige Børn er med i forskningsprojektet, og han advarer om, at antallet af overvægtige børn stiger over hele verden.

- Så informationer om, hvordan det tidlige foster har haft det i morens mave, er ekstremt interessant. Der er meget, der tyder på, at de helt tidlige livsbetingelser har rigtig meget indflydelse på, hvordan mennesket har det senere hen, siger han.

En ny rapport lavet for Den Europæiske Gastroenterologi Forening advarer om, at antallet af overvægtige børn under fem år vil stige fra omkring 41 millioner, som der er nu, til 70 millioner overvægtige børn i verden i 2025.