Fællesjul aflyst på stribe: 'Mange kommer til at sidde alene igen i år'

Mange af de store fælles julearrangementer må igen i år aflyse få dage før jul. Til stor ærgelse for både gæster og arrangører.

Mange ensomme mennesker, risikerer at sidde alene juleaften. (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix Danmark)

Flere ensomme og udsatte borgere risikerer i år at sidde helt alene juleaften.

En lang række fælles julearrangementer er nemlig blevet aflyst på stribe, efter at Epidemiudvalget forrige fredag vedtog flere coronarestriktioner på grund af de rekordhøje smittetal.

Det gælder blandt andet i Korsør, hvor foreningen "Korsør holder sammen" skulle have holdt juleaften for 80 gæster.

En fællesjul, som foreningens formand, Jimmi Jørgensen, med stor ærgrelse måtte aflyse for få dage siden.

- Det er jo noget, jeg ser frem til, at vi kan hygge om andre mennesker. Så jeg er meget ked af at måtte aflyse.

- Jeg må nok sige, at jeg var der, hvor jeg næsten havde en tåre i øjet over at skulle aflyse, så det påvirker mig, siger han.

Også i Kirke Stillinge i Slagelse Kommune skulle der have været fællesjul for ensomme og udsatte borgere.

Det var ligeledes med tungt hjerte, at formanden for foreningen "Sammen om Slagelse" Christopher Trung måtte aflyse for andet år i træk.

- Der er jo mennesker, som så skal finde ud af, hvad de nu skal juleaften, og jeg ved, at en stor del af dem kommer til at sidde mutters alene for andet år i træk, og det gør ondt, siger han.

Julegæst: 'Skuffelse, skuffelse, skuffelse'

En af dem, der mærker konsekvenserne af de mange aflyste julearrangementer, er Rebekka Shaki.

Hun skulle for fjerde gang have haft sine to børn på fem og ti år med til fælles jul, men ligesom så mange andre er også den aflyst.

- Der gik mange tanker igennem hovedet på mig, da jeg hørte, det var aflyst. Jeg tænkte, hvordan jeg skulle fortælle mine børn det. Skuffelse, skuffelse, skuffelse, siger hun.

Rebekkas familie bor ikke i Danmark, og hun har ikke selv ressourcer til at holde juleaften. Derfor er arrangementer som disse vigtige for hende og børnene.

- Ved julearrangementerne er der andre børn, de kan lege med, der er plads til julepynt og juletræ, som vi ikke selv har plads til.

- Jeg har set juleglæden i mine børns øjne og det magiske, som de skal opleve ved julen, ved de her arrangementer.

- Det er guld værd for mig som mor, fordi jeg ikke selv kan tilbyde det, siger Rebekka Shaki.

Rebekka og hendes børn er i stedet blevet inviteret hjem til Rebekkas veninde, som også skal sidde alene mine sine to børn.

Mangel på juleværter

Selvom de store julearrangementer er aflyst, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at folk skal sidde helt alene.

For gennem ordningen "Julevenner" hos Røde Kors kan borgere, der ellers skulle have holdt jul alene, blive parret op med juleværter, der åbner deres hjem og inviterer indenfor til jul.

Men ifølge leder af Fællesskabsektionen i Røde Kors, Lise Lind, har der været visse udfordringer ved at skaffe nok juleværter. På landsplan er der nemlig stadig mangel på folk, der vil åbne deres hjem juleaften.

- Det skyldes måske, at der er flere gæster, der gerne vil ud og holde juleaften, for der var nok også mange, der sad alene sidste år, siger Lise Lind.

Hun vurderer også, at de høje covid-smittetal har gjort, at nogle familier ikke vil åbne deres hjem i år.

Ifølge Røde Kors er der omkring 380.000 danskere, der føler sig svært ensomme, og derfor er fællesjul vigtig for mange af dem.

- På juleaften trækker mange sig tilbage til deres private gemakker, og når man står udenfor og kigger på det, så bliver følelsen af ensomhed dobbelt så stor. Det kan føles meget ensomt at skulle tilbringe julen alene, siger Lise Lind.

Derfor har det stor betydning, når familier åbner deres hjem for en, der ellers skulle være alene juleaften.

Men det betyder også noget for de familier, der inviterer en fremmed til jul, lyder det.

- Det at kunne holde jul med nogen, der har brug for det, giver også en fantastisk følelse. Og så kan det være rigtig spændende at møde de her mennesker og lave en jul på en anden måde, siger Lise Lind.

FacebookTwitter