Fængselsbetjentelever alene med op til 16 indsatte: Utrygt, usikkert og dårligt for læringen

Knap hver tredje fængselsbetjent i Storstrøm Fængsel er under uddannelse.

Storstrøm Fængsel er et lukket fængsel med i alt 252 pladser. Fængslet har 92 ansatte, hvoraf 30 af dem er fængselsbetjente under uddannelse. (© Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering)

Når Nadja Madsen møder ind på sit arbejde som fængselsbetjent i Storstrøm Fængsel på Nordfalster, er det ofte til vagter, hvor hun er alene på afdelinger med op til 16 indsatte.

Og det er ikke nyt for hende.

For selvom hun blev færdiguddannet som fængselsbetjent i oktober, havde hun allerede på det tidspunkt haft mange vagter alene på afdelingerne. Og det er utrygt, når man stadig er under uddannelse, fortæller hun.

- Man bliver ofte overladt til sig selv på afdelinger med 10-16 indsatte. Følelsen af at stå og føle sig uduelig og ikke god nok, fordi man kun har én stjerne på skulderen, den er jo frygtelig at stå med, siger hun.

I et fængsel har elever nemlig kun en enkelt stjerne på uniformen, mens fængselsbetjente har to og vagthavende fængselsbetjente har tre.

Det har særligt været svært for Nadja Madsen at være alene på vagt, når der er opstået konflikter med de indsatte.

- Jeg kan jo kun gøre mit bedste og prøve at nedtrappe konflikten. Men nogle gange ved man ikke, hvad der er det rigtige at sige, hvorimod en fængselsbetjent, der har været i faget i ti år, måske kan sige nogle andre ting, som vil nedtrappe situationen bedre.

Nadja Madsens historie er langt fra enestående.

I Storstrøm Fængsel er der i alt 95 ansatte, hvoraf 30 er fængselsbetjente under uddannelse.

Og ifølge tillidsrepræsentant i Storstrøm Fængsel, Jesper Dalbye, er det hverdag, at eleverne har meget tid alene og bliver vagtsat på lige fod med uddannede betjente. Noget der i sidste ende kan være farligt.

- De ser ikke, hvordan man tackler problemerne fra erfarne kollegaer, og det betyder også, at de kan komme ud i situationer, der kan være skadelige for dem selv, siger han.

Ofte må fængselsbetjentelever oplære hinanden, fordi der ikke er nok erfarne betjente på afdelingerne i Storstrøm Fængsel. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Elever oplærer elever

Der bliver færre og færre fængselsbetjente på tværs af landets fængsler, og det bliver samtidig sværere at finde nye. På landsplan er der i dag knap 1.900 fængselsbetjente, hvoraf 300 af dem er under uddannelse.

Og det er også den store mangel på betjente, der er skyld i udfordringerne i Storstrøm Fængsel, fortæller Jesper Dalbye.

- Vi er for få betjente til for mange indsatte, og så er procentdelen af elever alt for stor til, at vi kan tage os ordentligt af dem, når de starter i vores system, siger han.

Det betyder samtidig, at fængselsbetjenteleverne ofte må oplære hinanden, forklarer han.

- Virkeligheden er, at det ikke kan lade sig gøre ikke at sætte elever sammen. Så tit er det en elev, der oplærer en elev – og det kan være problematisk.

Det er Nadja Madsen enig i. Hun har flere gange som elev selv oplevet at være vagtsat udelukkende med andre elever, der også var uerfarne i arbejdet.

- Vi kommer jo til at mangle noget erfaring, fordi vi skal lære af hinanden, og vi ved jo ikke i nærheden af, hvad de faste fængselsbetjente med mange års erfaring ved, siger hun.

Der kan gå meget læring tabt, hvis sidemandsoplæringen er utilstrækkelig, eller hvis eleverne går helt alene.

Det mener Nina Odgaard, der er områdetillidsrepræsentant i de fængselsansattes fagforbund, Fængselsforbundet, på Sjælland.

- Når man er fængselsbetjentelev, er det rigtig godt at have en at gå sammen med. En der kan vejlede i, hvordan man er sammen med de indsatte, og hvordan man laver de forskellige arbejdsopgaver. Og uanset om man er færdiguddannet eller elev, kan det være rigtig dejligt at gå to på en afdeling. Det her med at gå alene, det er ikke godt for noget.

Storstrøm Fængsel på Nordfalster åbnede i 2017, og har siden da kæmpet med personalemangel. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix Denmark)

Ikke meningen at elever er alene

Det er Kriminalforsorgen, der driver landets fængsler, herunder også Storstrøm Fængsel.

Og ifølge John Vestergaard, der er områdedirektør for Kriminalforsorgen i Region Sjælland og Region Hovedstaden, er det ikke meningen, at fængselsbetjenteleverne er alene på vagt.

- Vi planlægger ikke alenevagter, hverken for betjentene eller eleverne. Men det kan selvfølgelig godt ske, at der i løbet af en vagt kan være aleneperioder. Det kan eksempelvis være, hvis der opstår akutte situationer som sygdom, eller hvis en kollega skal bistå en anden afdeling, siger han.

John Vestergaard anerkender samtidig, at Kriminalforsorgen har store problemer med personalemangel. Det handler derfor om at sætte ind på den lange bane for at løse problemerne, mener han.

- En del af løsningen for os ligger i, at vi skal have rekrutteret flere folk. Det gør vi blandt andet ved at implementere en ny uddannelse, hvor vi også vil arbejde med at forbedre betjentenes indføring fra skolen og over til institutionerne ved at have mere sidemandsoplæring og en bedre praktikantvejledning.

Også justitsminister Peter Hummelgaard (A) erkender, at der er et problem.

- Jeg ved, at Kriminalforsorgen er opmærksomme på, at elever bliver taget godt i mod og får den støtte, de har brug for. Men det her kommer jeg til at kaste mig over i det nye år, for det skal selvfølgelig være i orden, og vi skal knække den udfordring, vi har med at kunne rekruttere flere fængselsbetjente, siger han.

I august åbnede et nyt uddannelsescenter for fængselsbetjente i Nykøbing Falster, men den har indtil videre ikke været særlig populær. Siden opstarten er 14 elever startet på uddannelsen – og til januar har kun fire ansøgt om studiestart.