Færre end hver tredje dreng har takket ja til gratis hpv-vaccine

I et år har det nu været gratis for drenge over 12 år at blive vaccineret.

Lotte Lindahl Andreasen fra Sorø var ikke i tvivl, da hendes 12-årige søn Oscar fik tilbud om at blive vaccineret mod hpv. (Foto: Trine Warrer Juul - DR Sjælland © Grafik: Signe Heiredal)

Oscar Lindahl Andreasen fra Sorø er lige kommet hjem fra skole. Efter at have sagt hej til sin mor, stiller han skoletasken og placerer sig i familiens sofa med sin iPad.

I marts fyldte han 12 år, og senere på foråret blev han vaccineret første gang mod hpv-virus.

Oscar kan ikke rigtig huske, hvorfor han blev vaccineret, men det var også en beslutning, hans forældre tog for ham.

Denne gang var forældrene nemlig ikke i tvivl; selvfølgelig skulle de og Oscar takke ja til tilbuddet om gratis vaccination.

Tvivlen nagede derimod for fire år siden, da storesøster Anna fik tilbud om at blive vaccineret mod hpv, fortæller Oscars mor Lotte Lindahl Andreasen.

- Dengang rasede debatten om bivirkninger. Vi var virkelig i tvivl om, hvorvidt Anna skulle vaccineres. Derfor undersøgte vi alt muligt for at blive klogere på vaccinen, inden vi besluttede os, siger hun.

Lotte Lindahl Andreasen følte ikke, at hun fandt svar på sine spørgsmål om vaccinen på nettet. Derfor valgte hun at ringe til sin egen læge for at undersøge og forstå den vaccine, som har været meget i vælten de seneste ti år.

- Vores læge fortalte, at hun havde tænkt sig at give vaccinen til sine tre drenge. Det slog hovedet på sømmet for mig, og Anna blev vaccineret. Da turen kom til Oscar, gav beslutningen ligesom sig selv, siger Lotte Lindahl Andreasen.

Langt fra alle drenge bliver vaccineret

I dag er det et år siden, at der blev åbnet for gratis vaccine mod hpv-virus for drenge, som er født efter 1. juli 2007.

Vaccinen mod hpv-virus er mest kendt for at beskytte piger mod livmoderhalskræft, men vaccinen beskytter også drenge mod analkræft og kønsvorter. Derudover hindrer hpv-vaccinen, at drenge kan smitte deres kommende seksualpartnere med virusset.

Det er dog kun omkring en fjerdedel af de 12-årige fra årgang 2008 og lidt over en tredjedel af drengene fra årgang 2007, der er i gang med vaccinationsprogrammet.

Det viser tal fra Statens Seruminstitut, som er opgjort til og med juni i år.

- Det er ikke højt nok. Vi skal helt op omkring de høje dækninger som hos pigerne, og gerne op på 95 procent hos både drenge og piger, før vi er tilfredse, siger Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Til sammenligning har fire ud af fem piger, der er født mellem 1994 og 2006, fået første dosis af vaccinen. Mere end to ud af tre piger har fået alle vaccinationerne.

En undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen har lavet blandt 1.600 forældre, viser, at forældrene mangler viden om tilbuddet, og hvorfor det er vigtigt også at vaccinere drenge.

Derfor overrasker det ikke overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard, at der endnu ikke er flere drenge, der bliver vaccineret.

- Det er en ny vaccine, og forældrene skal vide mere om, hvorfor den er relevant for deres drenge. Det tager også lidt tid at beslutte sig, siger hun.

Overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg anbefaler forældre at tage imod tilbuddet om den gratis vaccination.

- Det er en ret smitsom virus, og vi dækker bedst hinanden mod den, hvis vi alle har en høj dækning, siger hun.

Veninde døde af livmoderhalskræft

I Sorø fortæller Lotte Lindahl Andreasen, at hun har oplevet en af de største konsekvenser ved hpv-virusset.

Hendes bedste veninde døde af livmoderhalskræft i en ung alder.

- Hun døde, da hun var 26 år. Hvis vi kan forebygge kræft både hos drenge og piger ved hjælp af denne vaccine, er der meget at hente, siger Lotte Lindahl Andreasen.

Drenge under 15 år kan nøjes med to vaccinationer, mens de, der er fyldt 15 år, skal vaccineres tre gange.

Siden 1. februar 2020 er der også kommet et tilbud om gratis hpv-vaccination til drenge født i 2006 og 1. halvdel af 2007 samt unge mænd i alderen 18-25 år, der har sex med mænd. Tilbuddet gælder også i 2021.

Rettelse: Tidligere i artiklen fremgik det, at drenge, der er fyldt 12 år efter den 1. juli 2007, som tilbydes gratis vaccination. Det er ikke korrekt. Det er drenge, der er født efter d. 1. juli 2007, som tilbydes gratis vaccination.

Facebook
Twitter