Fagforening slæber Region Sjælland i retten for at fyre fleksjobbere

Retssag kan skade muligheden for fleksjob i fremtiden, mener Dansk Arbejdsgiverforening.

Lene Pedersen var ansat på Køge Sygehus gennem en fleksjobordning. Her arbejdede hun som bioanalytiker, indtil hun i november fik en fyreseddel i forbindelse med en fyringsrunde. (Foto: Trine Warrer Juul © dr)

Var det i orden, da Region Sjælland fyrede seks ud af syv bioanalytikere i fleksjob? Det spørgsmål kommer retten til at afgøre.

Fagforeningen Danske Bioanalytikere har nemlig valgt at stævne regionen for brud på forskelsbehandlingsloven.

Det kommer som en reaktion på Region Sjællands fyringsrunde i november sidste år, hvor den varslede afskedigelser af 191 ansatte på Region Sjællands hospitaler.

Her blev seks ud af syv bioanalytikere ansat i fleksjob på Sjællands Universitetshospital fyret. En af dem var 50-årige Lene Pedersen fra Stevns.

- Jeg har lidt en krise, jeg føler lidt... Hvad skal jeg, hvad kan jeg?, siger hun.

Lene Pedersen kom til skade med sin ankel i en rappelling-ulykke for 15 år siden. Efterfølgende tog det hende tre år at få tilkendt en fleksjobordning, og nu har hun i de seneste år arbejdet som bioanalytiker på Køge Sygehus i 15 timer om ugen fordelt på tre dage.

Indtil hun fik en fyreseddel.

Et brud på loven, mener fagforening

Men fyringen var et brud på loven om forskelsbehandling, da Region Sjælland valgte at opsige de seks bioanalytikere i fleksjob. Det mener deres fagforening.

- Vi har haft en advokat til at vurdere sagen, og advokaten har støttet os i, at opsigelsen af fleksjobberne på Sjællands Universitetshospital er en overtrædelse af forskelsbehandlingsloven, siger formand for Danske Bioanalytikere Martina Jürs.

For Lene Pedersen er det en lettelse, at Region Sjælland nu bliver stævnet.

- Det er altså ikke helt forkert, når vi føler, vi er blevet dårligt behandlet, siger hun tydeligt berørt af situationen.

Arbejdsgiverforening: Kan skræmme virksomheder fra at ansætte personer i fleksjob

Men det kan give bagslag for andre i fleksjob, når virksomheder hører om den kommende retssag mod Region Sjælland.

For selvom de gerne vil tage et socialt ansvar og ansætte folk i fleksjob, vil de måske ikke være klar på de problemer, det kan skabe for arbejdsgiveren. Det mener man hos Dansk Arbejdsgiverforening.

- Når virksomhederne oplever, at det giver problemer, fordi de for eksempel ikke kan afskedige medarbejdere igen, så tør de måske ikke ansætte folk i fleksjob i fremtiden, siger Maria Bille Høeg, chefkonsulent i DA.

Selvom Lene Pedersen glæder sig over, at Region Sjælland bliver stævnet, deler hun også foreningens bekymring.

- Det kan gå begge veje. Jeg er lidt i vildrede om, hvorvidt fremtidige chefer ikke tør ansætte fleksjobbere, fordi de ikke kan komme af med dem igen.

Men den bekymring deler fagforeningen Danske Bioanalytikere ikke.

- Det er ikke den tendens, vi ser, når vi kigger rundt i regionerne. Det er meget forskelligt, om der har været stigning eller nedgang i antallet af fleksjobbere, men generelt er det ikke en bekymring, vi har, siger formand Martina Jürs.

Region Sjælland har ikke ønsket at kommentere sagen, før de modtager stævningen på skrift i løbet af denne uge.

Fagforeningen Danske Bioanalytikere forventer, at det kan tage op til et år, før der falder dom.