Faldende børnetal: Du skal leve i 153 år

I ni ud af ti kommuner bliver der født så få børn, at det ikke er nok til at holde befolkningstallet, viser ny analyse.

Der bliver født så få børn rundt omkring i kommunerne, at befolkningstallet er på vej ned. Derfor skal en nyfødt i eksempelvis Odsherred leve i 153 år, hvis tallet skal opretholdes.

Der skal gang i lagengymnastikken rundt omkring i kommunerne.

I ni ud af ti kommuner bliver der nemlig født så få børn, at en nyfødt i eksempelvis Odsherred skal leve i 153 år, hvis befolkningstallet uden tilflytning skal opretholdes. Det viser en ny analyse fra Kommunernes Landsforening (KL).

Odsherred Kommunes borgmester Thomas Adelskov (S) erkender, at det kan blive svært at beholde befolkningstallet på sit nuværende niveau. Det skyldes også, at en kort uddannelse kan være lig med, at man dør tidligere.

- Vi er i et område i Vestsjælland, hvor der er mange ufaglærte, og derfor er gennemsnitsalderen ikke særlig høj. Det arbejder vi selvfølgelig på, men vi bliver også nødt til at indrømme, at hvis man skal leve i 153 år, så er det et langt, sejt træk, fastslår han (S).

Derfor arbejder mange kommuner lige nu på at tiltrække flere nye borgere, der er i den fødedygtige alder. Men det tror Vordingborg Kommunes borgmester Knud Larsen (V) ikke bliver noget problem.

- Vi er jo begunstigede af, at priserne på boliger i hovedstadsområdet er så høje. Vi har blandt andet set, at det på Stevns er nemt at sælge boliger lige nu. Vordingborg kommer nok lidt senere, så jeg tror, at tiden arbejder for os, fastslår Knud Larsen (V).

Analysen fra KL bygger på tal fra 2014, og den viser, at der kun var fem kommuner i hele landet, hvor der blev født børn nok til, at det alene kunne opretholde befolkningstallet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.