Familier flytter fast til små øer i lejede sommerhuse

Hvis du går med en lille øbo maven, har du mulighed for snuse til det, uden at skulle investere i fast ejendom.

10 familier har valgt at snuppe færgen til Orø og leje et sommerhus som helårsbolig. Det er en mulighed alle danskere har på landets småøer. (Foto: Jonas Klinkvort © DR)

Småøerne i Danmarks fik i efteråret 2014 vedtaget en særlig regel, som giver dem tilladelse til at leje sommerhuse ud til helårsbeboelse i op til to år.

Orø i Isefjorden er én af øerne. som har nydt godt af det. Efter halvandet år har 10 familier lejet et sommerhus som helårsbolig, fortæller Jens Bloch, der er formand for Orø Beboerforening.

- Det er altafgørende, for vi er som alle andre udkantsområder ramt af fraflytning. Det holder liv i skolen, hallen og brugsen, så det er et kæmpe plus, siger han.

Jesper Olesen er en af dem, der har valgt at forsøge sig som øboer i et lejet sommerhus.

- Det er fantastisk. Det er en stor chance, man får for at prøve at bo i et lille samfund. Og jeg har altid ønsket at bo ved havet, siger han.

Jesper Olesen ville ikke have haft muligheden, hvis han skulle købe et hus, og han er nu blevet så glad for ølivet, at han har fået dispensation til at bo til leje i fem år.

- Jeg tror bestemt, jeg bliver boende. Jeg er allerede engageret i alt mulig på øen. Og så får man lyst til at blive her, siger han.

Det er da også målet med ordningen, forklarer formanden for Orø Beboerforening.

- Vi håber, det resulterer i, at nogen køber hus på Orø, siger han.

Der er 27 småøer i hele landet. Otte af dem ligger ved Sjælland og Lolland Falster.

Facebook
Twitter