Familieterapeut: Det er ok at sige ja til sofaen og nej til familien i julen

For meget druk, mangel på børnevenlighed eller behov for en dag på sofaen. Det vigtigste er at du er ærlig, når du siger nej.

Mange har måske behov for en dag på sofaen efter en hektisk december. Og det skal man ikke lyve om, siger familieterapeut. (Foto: Oleshko Artem © ColourBox)

Juleaften hos mor, juledag hos sønnike og 2. juledag hos svigerfamilien. Jul er ikke rigtig jul, hvis man ikke når hele familien rundt. Og dog. For det kan være opslidende at fare fra det ene arrangement til det andet i juledagene. Især hvis man i virkeligheden har mest lyst til en fridag på sofaen.

Men det er ok at sige nej til familien, siger familieterapeut i Vordingborg, Peter Jørgensen. Det handler om måden, man gør det på. Og her er det allervigtigste at være ærlig.

Sig det så lempeligt som muligt

- Man skal ikke lyve. Det skaber ubalance i forholdet og gør det bare endnu værre til næste år – eller næste gang, man mødes. Man skal være så ærlig, som man kan. Ellers risikerer vi, at vi ikke får den hyggelige jul, vi alle drømmer om. Hvis vi ikke er ægte i kontakten og går og foregiver noget, så bliver det anstrengende at være sammen.

Måske er du bange for at skuffe din familie eller dine nærmeste. Men her er det vigtigt, at mærke efter – og være nærværende, når man siger nej tak, forklarer familieterapeuten.

- Det er vigtigt at have sig selv med. For ellers har man ikke en chance for at få den jul, som man ønsker. Man skal være tydelig og selv være tilstede i det. Og så skal man selvfølgelig sige det på en måde, så det bliver så lempeligt som muligt.

Men man skal også overveje sit nej grundigt, siger terapeuten:

- Det vigtigste er at give sig selv de bedste betingelser for at få en god jul, og kunne være så nærværende med sin familie som muligt.

Der kan være mange grunde til, at man ikke har lyst til at deltage i et arrangement. Også her skal man være ærlig. På den måde har værten eller værtinden en mulighed for at handle:

For meget druk og for lidt børnevenlighed

- Hvis der for eksempel bliver drukket for meget, og man ikke bryder sig om det, bør man sige det. På den måde har dem, der inviterer, en mulighed for at rette ind, så du kan være i det, forklarer familieterapeuten.

Så måske behøver man ikke at sige nej, men man kan i stedet forsøge at påvirke de rammer, der er sat op:

- Hvis der for eksempel er børn med, skal der være mulighed for at spise tidligt, så børnene kan nå at pakke gaver op. Måske skal der være indlagt en tur ud til legepladsen. Og måske skal man slappe lidt af med alkoholen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk