Farlige veje og ingen cykelstier: Landsbyboere kræver øget trafiksikkerhed

De mange nye tilflyttere til småbyerne stiller krav til kommunerne om bedre trafiksikkerhed på vejene.

Line Skovborg Vindum er initiativtager til en underskiftindsamling, der skal få politikerne overbevist om, at de skal øge trafiksikkerheden i Jystrup nord for Ringsted. (Foto: Mathilde Nordenlund © (c) DR)

De mange nye børnefamilier, der er rykket til de mindre byer de senere år, giver ikke bare liv på landsbytorvet og børn til de lokale skoler og daginstitutioner. Det betyder også mere trængsel og en farligere trafik, mener flere borgere i landsbyerne.

I Jystrup nord for Ringsted har en gruppe tilflyttere fra København for eksempel startet en underskriftindsamling for at få kommunen til at forbedre trafiksikkerheden.

For der mangler fortov, cykelstier og vejbump, så man trygt kan bevæge sig rundt med sine børn til skole og daginstitution, siger en af initiativtagerne, Line Skovborg Vindum.

Hun er sammen med sin familie flyttet fra hovedstaden til landsbyen Jystrup i håb om at få lidt mere rolige og landlige omgivelser. Men den store mængde trafik har overrasket dem, og den ladcykel, familien har købt til at køre datteren i vuggestue, står stadig i garagen.

- Vi er superbange for, at der er nogle, der bliver kørt ned. Jeg kan næsten ikke holde ud at sætte min lille datter op i den ladcykel. Vi er bange for, at der er nogle der bliver dræbt i trafikken, siger hun.

Cykelstier, vejbump og stisystemer

Nogle af kravene i underskiftindsamlingen lyder på flere cykelstier på indfaldsvejene, vejbump og mere fortov eller sti tæt på skolen og daginstitutionen.

For i takt med at landsbyen vokser med tilflyttere og nybyggeri, betyder det også rigtig mange biler på vejene og utryghed for børnene, mener Line Skovborg Vindum.

- Jeg er skuffet over, at man i Ringsted Kommune gør så meget for at få ressourcestærke familier til deres små byer, og så gør man intet for dem i den anden ende, siger hun.

Jystrup er blot én blandt mange byer, som har oplevet stor tilstrømning de senere år, og dermed også mere trængsel på vejene.

Også i Kværkeby og Haraldsted inviterer bekymrede borgere til debatmøder om trafiksikkerheden, og i Rønnede i Faxe Kommune oplever de samme udfordringer.

Det siger Anne Fiil Winther, der er mor til to og sammen med andre forældre har henvendt sig til kommunens trafikforvaltning med deres bekymringer.

- Børnene cykler på fortorvene, fordi der bliver kørt rigtig hurtigt, selvom det er i en byzone. Så vi ville være mere trygge, hvis der var nogle cykelstier, siger hun.

Pengepulje til cykelstier

I Ringsted Kommunes klima- og miljøudvalg vil man gerne gå i dialog med borgerne, men i første omgang er det et spørgsmål om økonomi, siger Torben Lollike (R), formand i klima- og miljøudvalget i Ringsted Kommune.

- Vi vil i virkeligheden gerne have cykelstier til alle i vores lokalområde, men så mange penge har vi ikke. Men vi har sat penge af til en cykelstipulje, siger han.

Han opfordrer dog også borgerne til selv at tage ansvar for mængden af trafik i byen.

- Jeg forstår godt, at man som forældre er bekymret for sine børn på cykel, men det hjælper ikke på problemet, at man sætter sig i bilen og kører børnene. Det kommer der ikke færre biler på vejene af.

Torben Lollike fastslår dog, at kommunen gerne går i dialog med borgerne og tager deres bekymring seriøst.

Der flyttede i alt 648 flere småbørn til Vest- og Sydsjælland med deres familier bare i løbet af sidste år, end der flyttede herfra. Især til kommuner som Holbæk, Kalundborg, Sorø, Ringsted, Faxe, Næstved og Vordingborg.

Facebook
Twitter