Fedtede blade giver DSB problemer

Efterårets lunefulde vejr giver igen i år problemer for DSB, som varsler forsinkelser på en lang række togstrækninger i landet. Våde og fedtede blade skal nemlig fjernes fra skinnerne før togene kan køre optimalt.

Sæsonen er skudt i gang for BaneDanmarks løvfaldstroljer. De vil i den kommende måneds tid patruljere på skinnerne for at holde dem fri for våde og fedtede blade. (Foto: Foto: Peter Elmholt © BaneDanmark)

Når temperaturerne falder, dagene bliver mere regnfulde og nætterne mere blæsende, så er de færreste af os i tvivl om, at efteråret for alvor er kommet til landet.

Skulle man nu alligevel være i tvivl, så kan man bare kaste et blik på træerne, som i disse dage smider deres blade i alle regnbuens farver. Men med det smukke syn følger også en tilbagevendende plage: Løvfald.

De døde, våde og fedtede blade skal nemlig fjernes fra landets mange tusinde kilometer skinner, så togene så gnidningsfrit som muligt kan transportere passagerne fra A til B. Det vil give forsinkelser, advarer DSB.

Brun sæbe på skinnerne

Helt konkret er det BaneDanmark, der har til opgave at fjerne de våde blade fra skinnerne. Det sker ved hjælp af såkaldte løvfaldstroljer, der højtryksspuler skinnerne med varmt vand for at fjerne den fedtede masse, som bladene efterlader.

- Løvfald på skinnerne danner en slags smat, som minder om brun sæbe. Det giver udfordringer for vores tog, som har sværere ved at komme op i fart og skal bruge længere tid på at bremse. Derfor oplever vi forsinkelser på mange strækninger, siger Tony Bispeskov, der er trafikinformationschef hos DSB.

Løvfald er nemlig et så lumskt vejrfænomen, at også togene tager skade af den 'brune sæbe', der om efteråret ligger sig på skinnerne. Når togene accelererer glider de nemlig i de våde blade, som koster en del flere værkstedsbesøg, end ved andre årstider. Så selv når bladene spules væk, kan DSB ikke helt undgå forsinkelser.

Forsinkelser den næste måned

DSB opfordrer derfor deres passagerer til at rejse hjemmefra i god tid, når blæst og regn kaster flere blade af træerne end normalt. Lige nu er det især Lille Syd på Sjælland, Svendborg-banen på Fyn og togstrækninger i Øst- og Nordjylland, der oplever problemer.

- Men det er svært at spå om, hvor der kommer problemer over de næste uger. Vi forventer at det vil give udfordringer den næste måneds tid, men vi henviser alle passagerer til vores hjemmeside, hvor vi konstant opdaterer om aktuelle trafikproblemer, lyder rådet fra Tony Bispeskov.

BaneDanmark kører med de store løvfaldstroljer både dag og nat, så passagerne mindst muligt vil opleve forsinkelser. Trafikinformationschef Tony Bispeskov understreger desuden, at de våde blade ikke udgør en sikkerhedsrisiko, så længe der blev spulet kontinuerligt på skinnerne.

Facebook
Twitter