Femern-byggeri kan nu gå i gang på tysk side: ’Det er et punktum i en lang række forsinkelser’

Domstol i Leipzig afviser klager over den tyske godkendelse til Femern-tunnelen.

Anlægsarbejdet til tunnellen mellem Danmark og Tyskland kan nu sættes i gang, efter domstol i Leipzig afviste alle klager mod forbindelsen.

I dag faldt den afgørende hammer i Forvaltningsdomstolen i Leipzig.

Det skete som en afslutning på en årelang uenighed om, hvornår Femern-forbindelsen må sætte sit første spadestik til verdens største tunnelbyggeri mellem Rødbyhavn og Puttgarden.

Og det må den nu.

Domstolen afviste alle klager over den tyske godkendelse til Femern-tunnelen, og byggeriet kan nu begynde på tysk side.

Klagerne kom blandt andre fra rederiet Scandlines, Femern Kommune, den tyske miljøorganisation NABU og en tysk landmand.

De ankede sidste år dommen til Forvaltningsdomstolen, der afgør sager mellem forvaltninger og borgere, efter Femern-projektet fik grønt lys af de tyske myndigheder i 2019.

’Arbejdspladserne vil vælte ind’

De forskellige organisationer og virksomheder mente, at byggeriet blandt andet kunne skade Østersøens dyreliv, natur, landmændenes jord og Femern-områdets turisme.

Men nu er afgørelsen slået fast med syvtommersøm, og sagen kan ikke ankes yderligere, hvilket glæder transportminister Benny Engelbrecht (S).

- Nu er den sidste hindring for arbejdet på den tyske side ryddet af vejen. Med den meget klare tilkendegivelse ligger det fast, at Femern Bælt-projektet vil blive gennemført, som et meget bredt flertal i Folketinget har besluttet, siger transportministeren i en pressemeddelelse.

Tidligere i år satte Folketinget Femern Bælt-projektet i gang fra dansk side i Rødbyhavn, hvor der allerede er lagt 600.000 tons sten i etableringen af arbejdshavnen til forbindelsen.

Borgmesteren i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen fra Socialdemokratiet er også tilfreds med afgørelsen og det faktum, at det første spadestik nu endelig kan tages i den tyske muld.

- For Lolland er det vigtigt, at vi får ro omkring det byggeri, så vi kan komme afsted ud over stepperne. Det her er et punktum i en lang række af forsinkelser, fortæller han.

  • Flere demonstranter var mødt frem ved Forvaltningsdomstolen i Leipzig. (Foto: © Kim Dang Trong © DR)
  • Lolland Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen (S) var også til stede i Leipzig. (Foto: © Kim Dang Trong © DR)
1 / 2

- Arbejdspladserne vil vælte ind de næste ni år. Vi kan på Lolland nu bygge mod en fremtid, hvor vi vender 360 grader rundt om os selv, fordi der er udviklingspotentialer på alle sider, siger Holger Schou Rasmussen.

Scandlines vil sejle og kæmpe videre

Selvom Scandlines ikke fik medhold i deres klage, er rederiet alligevel tilfreds med afgørelsen.

- Det gik helt som forventet. Vi glæder os over, at vi allerede under forhandlingerne opnåede nogle imødekommelser. Blandt andet har Scandlines-færgerne fortrinsret, så transportskibene fra Femern-projektet skal afvente Scandlines-færgerne, og vi kan passe vores færgedrift, fortæller Annette Ulstrup Svendsen, der er kommunikationschef i Scandlines.

Scandlines understreger også, at de under alle omstændigheder vil sejle videre på ruten mellem Rødbyhavn og Puttgarden, også den dag tunnelen står færdig.

Her vil rederiet satse på kunder som lastbilchauffører, der skal overholde køre- og hviletidsbestemmelser og kunder, der vil et smut til Tyskland for at handle ved grænsen.

Rederiet er dog stadig utilfreds med de planlagte adgangsveje ned til havnen, som ifølge Scandlines vil gøre det besværligt for biler og lastbiler at køre ned til færgen, den dag tunnelen står klar.

- Vi vil fortsætte med at kæmpe for, at kunden kan få det frie valg mellem færge og tunnel, siger Annette Ulstrup Svendsen, der vil arbejde videre lokalt og i EU.

Efter rettens afgørelse i dag forventes forbindelsen at stå færdig som planlagt og klar til åbning i 2029.