Festival kræver fuld pris for handicaphjælpere

Fra næste sommer er der ikke længere fri adgang for handicaphjælpere på Ringsted Festival. Og det skaber vrede.

Ringsted Festival havde i år publikumsrekord med cirka 12.000 daglige gæster, og ifølge festivaldirektør Anders Sørensen var 200-300 af dem handicappede med hjælpere. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix Denmark)

”Svineri”, ”grådigt” og ”pengegrisk”.

Det er hårde ord, der i disse dage bliver brugt om Ringsted Festival, som på de sociale medier bliver beskyldt for at tænke mere i økonomi end i rummelighed, efter at festivalen har valgt at droppe en ordning med fri adgang til handicaphjælpere.

Fra næste sommer skal ledsagere i stedet købe en festivalbillet til fuld pris, hvis de skal have adgang til festivalområdet for at hjælpe en person med handicap.

Det sker blandt andet fordi, det er blevet svært at planlægge festivalen, når de ikke ved, hvor mange handicappede, der dukker op med en hjælper, fortæller Anders Sørensen, der er stifter og direktør af Ringsted Festival.

- Omfanget af de her gratis ledsagere er nu rent økonomisk en kæmpe byrde for festivalen. Det er jo et privat foretagende, som vi selv skal finansiere, så vi er nødt til på forhånd at vide, hvad omfanget er, når vi går ind i festivalsæsonen.

Ringsted Festival havde i år publikumsrekord med cirka 12.000 daglige gæster, og ifølge Anders Sørensen var 200-300 af dem handicappede med hjælpere. Det svarer til en mistet billetindtægt på 300.000-450.000 kroner.

Tidligere skulle den handicappede blot være udstyret med et ledsagerkort fra Danske Handicaporganisationer for at få sin hjælper med ind gratis. Men ifølge festivalen er der også flere, der udnytter det system.

- Vi oplever, at forældre udnytter deres mindre børn, der har et ledsagerkort. De forsøger at komme ind, selvom et mindre barn under ingen omstændigheder ville komme uledsaget alligevel. Så der er visse former for udnyttelse, som vi synes er usympatisk, siger Anders Sørensen.

Men at droppe ordningen er den helt forkerte vej at gå. Det mener Kenneth Johansen, der selv arbejder på et bosted i Ringsted, og som tidligere har været handicaphjælper på Ringsted Festival.

- Der er en grund til, at de her mennesker har et ledsagerkort. De har brug for støtte fra deres ledsager. Nogle mennesker kører i kørestol og har brug for fysisk at kunne blive kørt rundt, andre kan have brug for psykisk støtte, når de bevæger sig rundt på festivalpladsen, siger han.

Festival kan være voldsom uden en ledsager

Også Juline Petersen ærgrer sig over, at Ringsted Festival nu dropper den gratis adgang for handicaphjælpere. I sommer var hun selv afsted på festivalen som ledsager for sin datter, der lider af svær ADHD og er meget forsinket i sin udvikling.

For datteren ville aldrig have kunnet komme afsted uden hjælp, siger hun.

- Det er simpelthen for voldsomt for hende at være der. Der er for mange mennesker og for mange ting at forholde sig til, så hendes sanseapparat er totalt på overarbejde. Hun vil være træt efter to timer, hvis ikke der er nogen til at støtte hende i, hvordan man begår sig sådan et sted.

Derfor er det også hårdt arbejde for en ledsager at være med på festival, siger hun.

- Jeg elsker at være sammen med min datter, og det er jeg jo tit helt af egen fri vilje. Men det er bare megahårdt at være på sådan en festival, for der er så mange ting at forholde sig til. Som jeg hører det, er der heller ikke noget personale, der er med to dage i træk, fordi de er så meget på.

Med den nye ordning kan det derfor blive en dyr fornøjelse, hvis der skal købes ekstra billetter til handicaphjælperne. Og det er ærgerligt, hvis det betyder, at Juline Petersens datter derfor slet ikke kan komme afsted.

- Ligesom alle andre handicappede har hun også brug for at føle sig normal. Og gøre det, som alle andre gør. Hendes lillebror tager på Roskilde Festival, det kan hun slet ikke overskue. Men Ringsted Festival bor hun lige ved siden af, siger hun.

Danske Handicaporganisationer: "Træls beslutning"

Hos Danske Handicaporganisationer, der står for at uddele ledsagerkortene, forstår formand Thorkild Olesen heller ikke Ringsted Festivals beslutning. Han frygter samtidig, at den kan afskære nogen fra festivallivet.

- Jeg synes, det er en træls beslutning, for det kan være med til at holde nogen mennesker med handicap væk fra festivalen og gøre, at vi ikke kan deltage ligesom alle andre. Vi vil jo gerne være en del af fællesskabet, men nogen har brug for lidt hjælp.

Samtidig mener han ikke, at ledsagerkortet kan udnyttes på den måde, som festivaldirektøren beskriver.

- Jeg tror, det beror på en misforståelse. Altså ledsagerkortet kan man jo ikke bare få. Man skal faktisk have en lægelig dokumentation for, at man har en funktionsnedsættelse, siger han.

Ringsted Festival oplyser, at det stadig vil være muligt for værdigt trængende at henvende sig og ansøge om gratis ledsager til festivalen, hvorefter festivalen vil foretage en individuel vurdering.

Men det giver Thorkild Olesen ikke meget for.

- Det er fuldstændigt uklart for mig, hvordan festivalen vil definere, hvem der er værdigt trængende. Det har vi jo gjort for dem med ledsagerkortet, så det behøver de slet ikke gøre.