Filippa må vente på højskoleåbning: 'En drøm er knust'

Højskoler og efterskoler kan stadig ikke åbne for elever.

Filippa Holmberg Greiffenberg håber på, at hun kan nå tilbage til Vallekilde Højskole og afslutte sit ophold. (Foto: (privatfoto))

Selvom frisører, tatovører og fysioterapeuter med glæde kan se frem til at åbne deres butikker mandag, må

højskoler
og efterskoler være tålmodige endnu.

- Det er hårdt. Man har knoklet i et helt år for at spare sammen og set frem til dette halve år i ens liv. Så kommer man afsted, og nu er ens drøm bare blevet knust, siger 20-årige Filippa Holmberg Greiffenberg.

Den 3. januar startede hun på holdet Event og Ledelse på Vallekilde Højskole i Odsherred. Udover at flere arrangementer i foråret og sommeren, der er forberedt af eleverne, er blevet aflyst, er det stadig

uvist
, om hun kan færdiggøre sit højskoleophold.

- Den er hård at sluge. At Statens Serum Institut mener, at det ikke er forsvarligt at sende os tilbage, er et kæmpe slag i maven, fortæller Filippa Holmberg Greiffenberg.

Havde to ugers isolation i fællesskab

Statens Serum Institut vurderer, at danskernes

adfærd
på læreanstalterne stadig er for risikable i forhold til coronasmitte. Det synspunkt vil forstander på Vallekilde Højskole i Odsherred Torben Smidt Hansen dog gerne udfordre.

- Den bekymring, der ligger omkring højskolerne, bygger på en vurdering af elevernes

adfærd
. Det kan jeg godt forstå, hvis man ser teoretisk på det udefra. Vi har praktisk erfaring på Vallekilde Højskole, hvor vi har prøvet i to uger at lave coronahøjskole med afstand og forhøjet hygiejne. Det kan fint lade sig gøre, siger han.

To uger før Danmark blev lukket ned, kom 43 elever fra skolen hjem fra en rejse til Sydkorea, hvor der var fundet flere tilfælde af coronavirus i landet.

Det betød, at livet på højskolen blev markant anderledes for skolens 134 elever. Reglerne for at spise sammen blev ændret, dørhåndtagene skulle sprittes af, og det blev forbudt at opholde sig i mindre lokaler.

På Vallekilde Højskole blev der lagt en del puslespil både før og under de to ugers isolation. (Foto: (privatfoto))

- Vi skulle sørge for, at en potentiel virus ikke bredte sig hverken på højskolen eller i lokalsamfundet. Højskoleeleverne er voksne mennesker. De er superansvarlige, og det lykkedes fint i de to uger, siger Torben Smidt Hansen.

Filippa Holmberg Greiffenberg var en af de elever, der kom hjem fra Sydkorea, og hun mener, at de to uger i isolation fungerede godt, selvom man skulle holde afstand.

Efterskole: 'Det gør ondt'

På Sorø Gymnastikefterskole er afdelingsleder Rasmus Sinding ærgerlig over de manglende udsigter til en genåbning af efterskolen.

- Det gør rigtig ondt, når det ikke var vores tur. Vi må være tålmodige endnu, siger afdelingslederen.

Julie Holgersen fra Haslev Idrætsefterskole håber på at kunne komme tilbage til skolen inden sommerferien. (Foto: (privatfoto))

16-årige Julie Holgersen fra Benløse, der lige nu går hjemme fra håndboldlinjen på Haslev Idrætsefterskole, er også frustreret over, at der nu går endnu længere tid, før hun kan

genoptage
hverdagen på efterskolen.

- Jeg kan godt forstå, at der er nogle ting, der kan være farlige ved at åbne igen. Men det er ærgerligt, at man bliver ved med at

udskyde
tiden. Til sidst er der bare ikke noget tid, siger Julie Holgersen.

For med blot cirka to måneder tilbage af efterskoleåret, skal der snart ske noget, hvis de unge skal se deres efterskole igen.

Ifølge Rasmus Sinding er der ikke andet at gøre end at krydse fingre.

- Jeg er nødt til at håbe, men udsigterne er sorte, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Statens Serum Institut, men i en vurderingsrapport fra den 16. april, skriver de, at der 'kan være risiko for superspredning ved begivenheder relateret til store retsmøder, idræts- og fritidsliv, foreningsliv, efterskoler og

højskoler
'.