Find ro i græsset: Nu kan du dyrke ko-yoga - og de må gerne slikke på dig

En campingplads ved Møns Klint står bag det nye initiativ til mindfulness blandt Herefordkvæg.

Læg dig ned på en yogamåtte og luk øjnene, mens dine ører fanger lyden af græssende Herefordkvæg, som nærmer sig.

Det er lyden af en helt ny mulighed på Møn, hvor man vil kombinere yoga og mindfulness med tæt kontakt til græssende køer.

- Vi ønsker, at byboere skal komme ud på landet. De skal ikke kun se, men også føle og mærke, hvordan det er at være på landet. Derfor føles det også naturligt at bruge vores køer til ko-yoga, fortæller Ole Eskling, der er resortmanager på Camp Møns Klint.

Medejeren af køerne og Camp Møns Klint Inger Marie Kirketerp Scavenius mener også, at det er perfekt at kombinere køernes ro og nysgerrige personlighed med yoga og mindfulness.

- Hvis jeg tidligere skulle gøre noget godt for mig selv, skulle jeg køre min bil hen til et indendørs yogacenter, som måske lugtede en smule af sved. Jeg vil meget hellere ud i den friske natur og dyrke yoga, siger hun.

Køer er en terapeutisk hjælp

Køerne hjælper ikke kun området på Møn med at holde græsset nede i den vilde natur. De har også en terapeutisk virkning på mennesker, mener Inger Marie Kirketerp Scavenius.

- I USA er der noget, der hedder Cow Cuddle (kram en ko, red.). Der er det blevet et kæmpestort hit at få et kram af en ko eller ligge i nærheden af en ko, fortæller hun.

Inger Marie Kirketerp Scavenius oplever også selv, at de store dyr hjælper hende i hverdagen med at komme i et bedre humør.

  • Køernes rolige væsen skal hjælpe gæsterne ved Camp Møns Klint at falde til ro under yogasessioner. (Foto: © Ole Eskling, Camp Møns Klint)
  • (Foto: © Ole Eskling, Camp Møns Klint)
1 / 2

- Hvis jeg er sur, og jeg har brug for at komme i et andet mindset, går jeg ud til mine køer og klapper dem. Det hjælper mig, siger hun.

Derfor mener arrangørerne bag ko-yogaen, at samværet med dyrene har nogle terapeutiske gevinster.

- Vi brænder for at formidle, hvad dyrene kan, når det gælder terapi. Det er utrolig sundt og afstressende for os at komme ud i naturen. Du får aromaterapi ved at ligge i noget fugtigt græs ude ved køerne, og det er beroligende at høre køerne tygge græs, lyder det fra Inger Marie Kirketerp Scavenius.

Derudover mener hun, der er en ekstra oplevelse ved at komme så tæt på dyrene.

- Hvis folk ligger ned og dyrker yoga og mindfulness, kan en ko komme hen og slikke én på sokkerne, eller hvis man er heldig, så kommer der en ko hen og slikker én i hovedet.

Køer gik viralt i 2015

For fire år siden gik den samme flok Herefordkøer viralt på de sociale medier, da de kom løbende til lyden af et jagthorn.

Her havde én ud af fem jagtryttere et jagthorn med på turen, og da rytteren begyndte at spille på hornet, løb køerne nysgerrigt i retningen af jagtrytterne, hvor de omringede de fem hesteryttere.

Seancen blev videofilmet og gik viralt både i ind- og udland, hvor den blev set over 60.000 gange på blandt andet BT's hjemmeside.

- Mange vil undre sig over, hvorfor køerne kommer løbende, og det er også fantastisk at opleve. Men der er altid en naturlig forklaring. Hvis jeg kører ud til dem i min Toyota Land Cruiser, kommer de også, og det samme gælder, når jeg tager vores yogainstruktør med derud. De er så nysgerrige, at de nok skal komme, siger Ole Eskling.

Derfor giver de nysgerrige køer campingområdet mulighed for at lave yogatimerne tæt på dyrene.

Ole Eskling understreger, at både de flere hundrede kilo tunge dyr og campinggæsterne befinder sig i trygge områder, når yogasessionen går i gang.

- Hvis man kender sine køer, og de går i en flok og har det godt, så er der ikke noget problem i det, men det er vigtigt, at vi altid er til stede ved køerne. Så skal vi nok fornemme, hvordan de har det.

Ole Eskling opfordrer dog til, at man ikke på egen hånd skal gå ind til en fold med køer uden at have en aftale med landmanden eller være i nærheden af køer, som har kalve.