Fiskeriforening: En halvering af torskekvoter vil ruinere fiskerne

Det handler om små torsk og store penge, når EU-kommisionen i dag fastsætter næste års fiskeri for Østersøen.

En halvering af torskekvoten vil tvinge fiskerne til kajen og sende dem og mange andre ansatte i fiskeriafhængige erhverv ud i arbejdsløshed, siger direktør i Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen. (Foto: © Marie Kristensen, DR København)

Europa-Kommisionen har lagt op til en halvering af torskekvoten, når kommisionen i dag skal tage stilling til næste års fiskeri i den vestlige del af Østersøen.

Og det vil være fuldstændig ødelæggende for fiskernes fremtid i havet omkring os, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen.

- De vil blive ruinerede. Simpelthen. Man kan ikke overleve i et fiskeri i den vestlige Østersø med en halv kvote til næste år, siger fiskeriformanden, som mener, at der biologisk er belæg for at fastholde kvoterne på niveauet for i år.

Torsk i massevis, de er bare for små

Fredag gav Folketingets Europa-udvalg fødevareminister Dan Jørgensen mandat til at kæmpe for at fastholde fiskekvoterne på samme niveau som i år.

Og mens det vækker glæde hos Danmarks Fiskeriforening, så undrer landets førende fiskeeksperter sig over den tilstand, som den danske torskebestand befinder sig i.

Faktum er nemlig, at der er masser af torsk i Østersøen. De er bare ikke i stand til at vokse sig store, forklarer Marie Storr-Paulsen fra DTU Aqua.

Torskebestand giver eksperterne hovedbrud

DTU Aqua har man to teorier om baggrunden for de alt for små torsk, forklarer Marie Storr-Paulsen.

- Den ene handler om, at torskene er holdt op med at vokse. Det er en udvikling, vi har set de senere år.

- En anden teori, som peger i en helt anden retning, er, at der er en højere dødelighed for de store torsk, forklarer Marie Storr-Paulsen. Hun erkender, at det derfor er svært for eksperterne at give en god rådgivning, alt efter om det er den ene eller anden teori, der er den rigtige.

Mens der også bliver foreslået lavere kvoter for brisling, rødspætter og laks, vil Europa-Kommissionen til gengæld hæve kvoterne for sild.