Fiskernes svar på øko-mærket giver ny optimisme

Fiskeripakken, der kort før jul blev forhandlet på plads på Christiansborg af et flertal udenom regeringen, har givet kystfiskere ny optimisme.

Indtil nu bliver fisk fanget med trawler og fisk fanget med garn eller ruser solgt til samme pris, men det skal en ny mærkning af skånsomt fanget fisk ændre på. (Foto: Villy Vestergaard DR Jylland)

I dag lander garnfiskernes torsk og rødspætter i de samme fiskekasser som trawlet fisk på fiskeriauktionen i Hirtshals.

Men en ny mærkningsordning skal gøre det tydeligt for forbrugerne, hvilke fisk der er fanget med de mest miljøskånsomme redskaber, forklarer Socialdemokratiets fiskeriordfører Simon Kollerup.

- Det bliver en slags havets øko-mærke, siger han.

En ny fiskeripakke blev vedtaget i Folketinget før jul. Blandt de bærende elementer i aftalen var en skærpelse af forbuddet mod udsmid af fisk, samt netop planerne om en ny mærkningsordning for skånsomt fangede fisk.

En ordning, der har givet optimisme hos kystfiskerne.

Medejer af Langø Fisk på Vestlolland Stig Rømer Winther arbejder nu igen på at realisere planerne om et indhalingssted, hvor fiskekutterne hales direkte ind på stranden med friskfanget fisk.

- Fiskeripakken betyder, at vi nu arbejder på fuld tryk for at få etableret vores fabrik, siger han.

Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri glæder sig over udsigten til højere priser for de fisk de fanger lokalt.

- Det kommer til at betyde, at vi får en merpris for vores fisk. Der er betydelig efterspørgsel på dagfanget fisk, og derfor hilser vi den nye mærkningsordning rigtig meget velkommen, siger Søren Jacobsen, der er foreningens næstformand.

Fiskeripakken, blev indgået af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, De Radikale og SF, og sender kvoter for 40 millioner kroner til det skånsomme kystfiskeri.

Facebook
Twitter