Flere ældre får vind i håret i en rickshaw

Nu har 42 kommuner indkøbt rickshaws, så frivillige kan køre tur med plejehjemsbeboere.

Jonna Vind fra plejecenter Hesseløvej i Holbæk på tur i rickshaw med Thomas Voltzmann, som er frivillig pilot (Foto: © Trine Warrer Juul)

Når foråret bryder igennem vil man i snart halvdelen af landets kommuner kunne se ældre blive kørt rundt i rickshaw-cykler.

Det er konceptet 'Cykling uden alder', som har vundet indpas. Det handler om, at kommunerne køber rickshaws, som frivillige kan melde sig til at være piloter på. På den måde kan flere ældre få frisk luft og en oplevelse.

- Ældrekommissionen har anbefalet, at ældre har ret til frisk luft hver dag, når de bor på plejehjem, så vi synes, at 'Cykling uden alder' er en rigtig god idé, siger Jette Abildskov, som er projektleder i Ældresagen.

Jonna Vinds første tur i rickshaw

Holbæk Kommune har fået 12 cykler til deres plejecentre, og Jonna Vind, som bor på plejecenter Hesseløvej, er ude på sin første tur i rickshaw.

- Jeg synes, det er en god idé, for vi kommer jo ikke så meget ud, vi går bare en tur en gang om ugen, siger Jonna Vind, som nyder turen i den overdækkede rickshaw med tæppe over benene.

Thomas Voltzmann har meldt sig som frivillig pilot. Han booker sig ind, når han har tid til at køre en tur med beboerne på plejecenter Hesseløvej.

- Man kan jo godt gøre noget for andre mennesker, og det er dejligt med frisk luft, motion og dejlige mennesker, siger han.

Flere frivillige skal med i fremtiden

- Det her cykelprojekt er en måde at hverve nogle nye frivillige på, som måske ikke ville komme på plejecentrene normalt, siger frivillighedskoordinator i Holbæk Kommune Christina Hvalsø Hansen.

På plejecenter Hesseløvej vil man også opfordre de pårørende til at køre en tur i rickshawen, når de besøger deres familiemedlemmer, ligesom personalet også kan bruge cykelvognen.

Men vi må indstille os på, at tage et medansvar for at give ældre de ekstra oplevelser, som ikke ligger indenfor kerneydelserne, siger formand for KL's socialudvalg Thomas Adelskov (S).

- Vi vil i fremtiden se flere og flere ting, hvor vi som borgere frivilligt går ind og laver aktiviteter for hinanden, hvad enten det er familie, naboer eller et fællesskab omkring et plejecenter, siger Thomas Adelskov.