Flere babyer i provinsen er på besøg hos kiropraktoren

Over de seneste ti år er antallet af babyer, der kommer til kiropraktor, fordoblet.

Efter flere besøg hos kiropraktoren er Zana Kenjars datter, Luna, blevet bedre til at holde sit hoved. (Foto: Nicola Brandt © DR Sjælland)

- Så er det Lunas tur. Kom med indenfor.

Zana Kenjar forlader venteværelset i Klinik for Kiropraktik i Næstved. Med sig har hun sin fire og en halv måned gammel baby, Luna, som skal tjekkes af en kiropraktor.

- Lunas hoved hældede lidt til den højre side. Derudover har hun gylpet en del, så vores sundhedsplejerske anbefalede, at vi skulle tage til kiropraktor, fortæller Zana Kenjar, der bor i Fensmark lidt uden for Næstved.

Luna er langt fra den eneste baby, der er kommet til kiropraktor de senere år.

Af de babyer, der blev født i 2017, var mere end hver tredje fra Vest- og Sydsjælland og øerne et smut til kiropraktor, inden de havde rundet deres første leveår.

I København var det kun hver femte baby, der fik samme behandling, mens hver anden baby i Brønderslev Kommune også var en tur på briksen.

Flere børn bliver tjekket hos kiropraktoren

Når forældre opsøger en kiropraktor, er det blandt andet med udfordringer som suttebesvær, utrøstelige skrigeture, problemer med at ligge på maven eller et skævt baghoved.

Men med stigningen er der også flere forældre, der tager til kiropraktor med deres babyer, selvom de ikke nogen synlige symptomer, fortæller kiropraktor Tina Spange Jensen, der har 25 års erfaring i branchen.

- Her undersøger vi børnene og konkluderer, om vi skal behandle dem eller ikke behandle dem. Gruppen, som ikke skal have behandling, er vokset, siger hun.

At flere provinsbørn tjekkes hos en kiropraktor siger dog mere om, at gode erfaringer rygtes end om babyernes tilstand, mener Lise Hestbæk, der er seniorforsker på Nordisk Institut for Kiropraktik og lektor på Syddansk Universitet.

- Der er ikke flere kolikbørn i dag, end der var for ti år siden, men kiropraktoren bliver mere kendt - både som begreb i hele befolkningen og også i lokalsamfundet. Der er nogle kommuner, hvor kiropraktoren er mere kendt end i andre kommuner. Det er også lidt nemmere, at kiropraktoren rygtes i de små kommuner end inde i København, fortæller Lise Hestbæk.

Var skeptisk over for behandling

Tilbage i klinikken i Næstved var Zana Kenjar ellers ret skeptisk over for at opsøge kiropraktisk behandling til sin datter.

- Jeg vil helst ikke have, at man skal behandle en baby, hvis der ikke er noget galt, fortæller hun.

Men Zana Kenjar er blevet meget positivt overrasket over Lunas resultat efter at have været på besøg hos kiropraktoren.

- Hun er blevet meget bedre til at ligge på maven, og hun kan selv holde hovedet i rigtig lang tid. Det har hjulpet gevaldigt meget.

Derfor overvejer Zana Kenjar også at få tjekket Lunas tvillingesøster hos kiropraktoren - også selvom der umiddelbart ikke er noget galt med hende.

- Efter Luna har været til kiropraktor, har hun fået en bedre holdning end sin søster. Derfor overvejer jeg også at få hende tjekket.

Hos kiropraktoren får babyerne blandt andet drejet deres hoveder og løftet deres arme, så kiropraktoren kan se, om kroppen ser symmetrisk ud.

Kiropraktoren undersøger, om babyernes muskler og led fungerer, som de skal.