Flere bilister stoppes med narkotika i blodet: På niveau med spritbilisme

Stigning skyldes blandt andet bedre udstyr, vurderer politikommissær.

Hos Midt og Vestsjællands politi har de i de første tre måneder af 2019 sigtet næsten dobbelt så mange for at være påvirkede af stoffer under kørslen, som de gjorde i samme periode i 2018. (Foto: NILS MEILVANG/Scanpix 2015) (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Antallet af bilister, som Midt- og Vestsjællands politi har sigtet for at sidde bag rattet i narkopåvirket tilstand, er næsten fordoblet det seneste år.

I 1. kvartal af 2018 sigtede politikredsen 76 bilister og motorcyklister for at have narkotika i blodet, mens de kørte. I samme periode i 2019 var det tal steget til 144 sigtelser.

Det viser tal fra politiets egne statistikker.

Fordoblingen er målt efter en periode med kraftige stigninger i antallet af narko-bilister på landsplan. I 2017 blev 3.522 trafikanter sigtet for at køre med narko i blodet. I 2018 var det tal steget til 7.034.

Hos Midt- og Vestsjællands politi oplever de, at antallet af narkopåvirkede trafikanter nu er så højt, at det udgør halvdelen af de bilister, der sigtes for at køre i påvirket tilstand.

Det siger Peter Stryhn, der er leder af færdselsafdelingen hos Midt- og Vestsjællands politi.

- I dag oplever vi, at når vi tager nogen, der er påvirket, så er det cirka halvdelen af dem, der er påvirket af alkohol og den anden halvdel er narkopåvirket, så problemet er lige så omfangsrigt, som det er med dem, der kører i spirituspåvirket tilstand, siger han.

Sydsjælland- og Lolland-Falsters politi ser samme mønster, og her bliver der også skrevet flere bøder på grund af narko-kørsel end tidligere, siger politikommissær Søren Skotte.

Ifølge ham er en af årsagerne bag stigningen, at politiet har fået bedre udstyr til at måle, om bilisterne er påvirket af narkotika, når de også måler for spritkørsel.

- Vores udstyr er blevet bedre, og vores måde at kontrollere folk er også anderledes. Vi er meget mere opmærksomme på at teste for stoffer, end vi nogensinde har været, og det giver også flere anholdelser, siger han.

Måler med spyt

I de fleste tilfælde er det enten kokain, amfetamin eller hash, der bliver sporet hos de sigtede bilister.

I alt tester politiets narkotest for syv forskellige stoffer. Blandt de mest hyppige er kokain, amfetamin og cannabis. (Foto: Johanna Maj Varming © (C) DR Sjælland)

Politiets nye udstyr måler spor af narkotika i spyttet. Et apparat med en vatpind placeres under tungen på bilisten, hvor den samler spyt ind, som politiet placerer i et narkometer, som findes i patruljevognene. Her bliver bilistens spyt testet for kokain, opiater, benzodiazepiner, cannabis, amfetamin, methamfetamin og metadon i løbet af ti minutter.

- Hvis testen viser spor af stoffer, vil bilisten blive anholdt og kørt til en politistation eller et sygehus, hvor der skal tages en blodprøve for at se, hvor stor en koncentration af stoffet, der er i blodet, siger Søren Skotte.

Facebook
Twitter