Flere bilisters desperate opråb: Tænd så de baglygter!

Biler uden tændte baglygter i snefog og tåge er farlige. Rådet for Sikker Trafik sætter igen fokus på problemet.

Selv biler med tændte baglygter er svære at se, når sneen fyger som her på Sydmotorvejen lige efter Rønnede i retning mod Vordingborg. (Foto: Tanni Kristoffersen © (c) DR)

En bil uden tændte baglygter kan være utrolig svær at få øje på, især når det er diset og tåget, eller når sneen fyger ind over vejene.

DR P4 Sjælland har på det seneste fået rigtig mange henvendelser fra lyttere, der vil have bilister til at tænde for lyset bag på bilen.

Blandt andet fra Tanni Kristoffersen, der dagligt pendler fra hjemmet i Næstved til jobbet i Vordingborg.

- Når der er tågebanker eller fygesne, så forsvinder bilerne for øjnene af mig. Så er jeg bange for at køre ind i dem, siger Tanni Kristoffersen.

Det tætteste, Tanni Kristoffersen er kommet på en forankørende bil, har været halvanden til to meter, før hun kunne se dem.

- Når man kommer kørende på motorvejen, så er det faktisk ret tæt, siger hun og fortsætter:

- Hjertet sidder oppe i halsen, og det er derfor, jeg synes, det er ret vigtigt, at vi får fokus på det.

Tanni Kristoffersen opfordrer andre bilister til at tænde baglygterne, når sigtbarheden er dårlig. (Foto: Liv Kirsborg © (c) DR)

Derfor er baglygterne ofte ikke tændt

Men mange er slet ikke klar over, at deres baglys ikke er tændt.

For i 2011 indførte EU en regel om, at der skal være kørelys foran på alle nye biler, også om dagen, men for at spare på brændstof gjaldt kravet ikke lys i baglygterne.

- Men det var en fjollet idé, nogen har fundet på, for at prøve at spare brændstof på den måde, siger automekaniker Kenneth Ejlersen fra Benny D. Auto i Næstved.

Reglen blev da også lavet om i 2016, så baglyset nu tændes automatisk sammen med forlyset på bilen, når det bliver mørkt.

Mekaniker Kenneth Ejlersen opfordrer først og fremmest bilister til fysisk at dreje knappen og tænde for lyset. (Foto: Louise Wimmer Elmhoff © (c) DR)

Kenneth Ejlersen foreslår, at bilister med biler fra 2011 og frem til 2016 skal gøre som før 2011:

- Drej lyskontakten, så du er sikker på, at der er lys hele vejen rundt på bilen, siger han.

Mekanikeren foreslår også, at man får sin bil kodet til at tænde baglyset automatisk, når man starter motoren. Han siger, at han som mekaniker har de største udfordringer med de små minibiler.

- Der køber man et lysmodul og sætter i bilerne, siger Kenneth Ejlersen og fortsætter:

- Jeg synes, alle burde gøre det, for vi skal have lys på bilerne bagpå.

Bilisterne er ikke dumme og dvaske

Rådet for Sikker Trafik sætter sammen med politiet onsdag fokus på, at bilister med biler, hvor baglyset ikke tænder automatisk, tjekker lyset på bilen.

- Det er kun en gruppe af bilister. Det er ikke, fordi de sidder og er dumme og dvaske. De glemmer bare det med vejret. De glemmer, at de andre bilister har svært ved at se dem, siger Jesper Sølund, der er dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

Jesper Sølund har gode råd til alle bilister.

- Vi andre, der kører bagved, skal blinke med lygterne. Det er folk rigtig fornuftige til at gøre, siger han og foreslår:

- De mennesker, der har de her biler; sæt en gul post-it på rattet, hvor man skriver: "Jeg skal huske at tænde lygterne".

Og så foreslår Jesper Sølund at få problemet løst teknisk næste gang vognen er til service.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk