Flere dropper tandlægen på grund af høje priser og varmeregninger

Syv ud af ti tandlæger oplever, at flere patienter aflyser eller udskyder deres tandlægetid i år sammenlignet med sidste år.

Hvis de mange afbud og inflationen fortsætter, kan det ifølge klinikchefen godt få konsekvenser for klinik Holmberg i Vordingborg. (Foto: © Lærke Hahn, DR)

De høje madpriser og varmeregninger går nu ud over danskernes tænder.

For lige nu aflyser mange deres tid til det almindelige tandtjek, røntgen eller en større behandling hos tandlægen.

Tina Pauli fra Amager har to tænder, der er ved at knække, men hun har været nødt til at aflyse sin tid til tandlæge i november i år, fordi hun ikke har råd.

- Det koster mange penge, og efter at alt er steget, mad og el, så har jeg udskudt det på ubestemt tid, siger hun.

Syv ud af ti tandlæger oplever, at flere patienter udskyder eller aflyser deres tandlægetid mere nu end normalt. Og cirka 90 procent af de adspurgte mener, at det skyldes inflationen. Det viser en helt ny rundspørge foretaget af Tandlægeforeningen, hvor 622 tandlægeklinikker i hele landet har svaret.

Aflysninger hver dag

De mange afbud mærker især tandlægeklinikken Holmberg i Vordingborg, siger klinikchef Lone Hansen.

- Vi har flere afbud nu, end vi har haft før. Normalt har vi fuld bog i december, men nu har vi huller i kalenderen, og vi får afbud hver eneste dag, siger hun.

Lone Hansen mener, at en stor del af patienterne aflyser i år, fordi de ikke har råd.

- Vi hører patienter, som ringer og siger, at de er nødt til at udskyde deres tid, fordi de har fået en høj gas- eller elregning, som de ikke havde regnet med.

Ifølge klinikken er der desuden mange syge lige nu, men de takker også nej til en ny tid.

- Tidligere har vi oplevet, at når folk melder sig syge, så tilbyder vi dem en ny tid med det samme, men nu oplever vi, at en større mængde siger til os, at de gerne vil vende tilbage.

Ifølge tandlægeklinikken Holmberg kan der normalt være lange ventetider for behandling, men nu er der langt flere ledige tider på grund af mange afbud. (Foto: © Lærke Hahn, DR)

Dybt bekymrende, at mange melder fra

Det er skræmmende, at vi ikke kan opretholde den regelmæssighed, som er vigtig for at beholde den gode tandsundhed, mener Susanne Kleist, som er formand for Tandlægeforeningen.

- Det er dybt bekymrende for vores sundhed, at man fravælger de regelmæssige eftersyn på grund af økonomi, siger hun.

Susanne Kleist er meget overrasket over, at så mange tandlæger oplever afbud.

- Vi har aldrig været ude i noget, der er så ekstremt. Heller ikke under corona eller andre kriser, har vi set så stor en tilbageholdenhed hos danskerne.

Hun synes ikke, at det er rimeligt, at der er nogle, som skal fravælge sundhed på grund af høje priser, for det kan få konsekvenser.

- Worst case scenario er, at du som patient kommer ind med et hul, der er startet for et år siden, men som nu er blevet så stort, at tandlægen er nødt til at bore og lave en fyldning. Du risikerer derfor, at sygdom, der kunne være forhindret med forebyggelse, nu skal behandles. Du er simpelthen dårligere stillet som patient, forklarer Susanne Kleist.

Men kunne I som tandlæger ikke give lidt rabat eller gå ned i løn, det er jo ofte dyrt at gå til tandlægen?

- De fleste tandlægeydelser er fastsat af det offentlige. Og de er ikke blevet reguleret på baggrund af inflationen. Så en undersøgelse og en tandrensning er ikke steget 10 procent. De frie ydelser fastsætter vi selv, og der kunne man godt kigge på, om man kunne gøre noget.