Flere hundrede udenlandske par viet i Danmark trods indrejseforbud

Det er ikke et anerkendelsesværdigt formål at skulle giftes. Alligevel har flere kommuner viet udenlandske par, som har krydset grænsen på trods af indrejseforbud under coronapandemien.

Danmark er en populær bryllupsdestination, og selvom man skal have et anerkendelsesværdigt formål for at rejse ind i landet under coronapandemien, lykkes det alligevel mange udenlandske par at komme til landet for at blive gift. (Foto: DR: Grafik Signe Heiredal © (c) DR)

I årevis er giftelystne par strømmet til Danmark for at blive viet, fordi papirarbejdet er meget nemmere her end i udlandet.

Men under coronapandemien er det ikke et anerkendelsesværdigt formål at krydse grænsen for at blive gift.

Alligevel er flere kommuner fortsat med at vie udlændinge. Blandt andet har giftefogederne i København viet 96 par i årets første tre måneder, på Stevns er 79 udenlandske par viet siden nytår og i Lolland Kommune har man viet 17 par.

Borgmester: Ikke kommunens ansvar

Stevns borgmester Anette Mortensen mener ikke, det er kommunens ansvar at kontrollere, om brudeparrene er lovligt i landet.

- Det er ikke vores opgave, det er politiets opgave, siger hun.

Samme melding kommer fra Københavns Rådhus:

- Vi har ikke hjemmel til at bede parrene om at vise dokumentation for, hvorfor de er i landet, det er politiets opgave, siger Jesper Hyldal, kontorchef på vielseskontoret på Københavns Rådhus

Men politiet fanger ikke alle, der passerer grænsen uden et anerkendelsesværdigt formål, lyder det fra fungerende linjechef for Udlændingekontrolafdelingen i Sydsjællands- og Lolland Falsters politi, Peter Comden

- Vores grænsekontrol er stikprøvekontrol. Det vil sige, der en gang imellem er en personbil eller lastbil, der ikke bliver kontrolleret, siger han.

Sønderjyske grænsekommuner vier ikke udenlandske par

I de sønderjyske grænsekommuner, hvor der er flere populære vielsesdestinationer, har man derimod valgt at tage et ansvar. For hverken Sønderborg, Tønder, Fanø eller Esbjerg kommuner vier udenlandske par under coronapandemien.

- Jeg tænker ikke, at vi som ansvarlig myndighed kan læne os tilbage og sige: ”Okay, nu er du her, og så vier vi dig alligevel”. Hvis man ikke har et anerkendelsesværdigt formål, så har man ikke lovlig adgang til landet, og det er det, vi forholder os til, siger chef for borgerservice i Tønder Kommune, Thomas Damm.

Også den populære bryllupsø Ærø har lukket ned for vielser af udenlandske par.

En af dem, der også har dilemmaet på tæt hold er Grethe Ahrensback. Hun er bryllupsarrangør i firmaet Magical Weddings og har planlagt flere bryllupper for udenlandske par under coronapandemien.

- Der er ingen tvivl om, at uden i verden, der ved folk godt, at man stadig kan komme til Danmark og blive gift, siger hun.

Der er ifølge Grete Ahrensback mange grunde til, at udenlandske par tager chancen og forsøger at krydse grænsen til Danmark i håb om at vende hjem som mand og kone.

- Det kan være et visum, der er ved at udløbe, eller at kvinden er gravid, og at de gerne vil vies inden barnet kommer, siger hun.

Også bryllupsarrangøren mener ligesom København og Stevns Kommuner, at når først de danske myndigheder har ladet parrene indrejse til Danmark, så er det ikke hendes ansvar at nægte dem at blive gift.

SF: Kommuner er i deres gode ret til at vie

Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen roser de sønderjyske kommuner og undrer sig over, at flere sjællandske kommuner fortsætter med at vie udenlandske par.

- Det her er ikke et anerkendelsesværdigt formål, og det kan giftefogederne og kommunerne da heller ikke have været i tvivl om, siger han.

Men det er op til politiet at tjekke parrene ved grænsen. Og når de først er inde i landet, så er kommunerne faktisk i deres gode ret til at vie dem, lyder det fra retsordfører Karina Lorentzen (SF).

Her kan du se, hvad der nu anses som et anerkendelsesværdigt formål.

Anerkendelsesværdige formål (© Coronasmitte.dk)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk