Flere kritiserer isolation af 15-årig

Både Amnesty og Institut for Menneskerettigheder mener, at isolationsfængsling af børn skal afskaffes.

En 15-årig pige fra Kundby ved Holbæk sidder i øjeblikket i isolation - det bør ikke være en mulighed i Danmark, mener Amnesty International. (© DR)

To store organisationer tilslutter sig nu Børnerådets kritik af isolationsfængslingen i to uger af en ung pige.

Det er nemlig ikke i orden at sætte en blot 15-årig pige i isolationsfængsel. Det siger Institut for Menneskerettigheder.

Udmeldingen kommer, efter den 15-årige pige fra Kundby ved Holbæk er blevet varetægtsfængslet til den 9. februar, heraf 14 dage i isolation:

- Vi har ved flere lejligheder anbefalet, at muligheden for at isolationsfængsle børn afskaffes. Det gjorde vi blandt andet, da Danmark for nylig blev eksamineret ved FN's Torturkomite, siger vicedirektør ved Institut for Menneskerettigheder Louise Holck.

FN's torturkomité har anbefalet, at Danmark bør afskaffe muligheden for isolationsfængsling af mindreårige.

Begrundelse er blandt andet, at skadevirkningerne for flere unge i alderen 15-17 år kan være langt større end for voksne.

Den holdning deler Amnesty International, siger juridisk konsulent Claus Juul:

- Det er en af de mest belastende og gammeldags foranstaltninger, hvor de afskærer den indsatte for noget form for selskab i 22-23 timer i døgnet, og det bør man ikke anvende overfor mindreårige.

Isolation kan føre til angst, depression, selvskadende adfærd og aggressivitet hos børnene.

Ifølge Rigsadvokaten redegørelse skal vi tilbage til 2010 for at finde den seneste isolationsfængsling af børn og unge under 18 år.