Flere patienter i Region Sjælland bliver sendt på privathospital efter Sundhedsplatformen

Sundhedsøkonom mener, Sundhedsplatformen kan være skyld i ekstra arbejde på privathospitaler.

Hospitalschef på privathospitalet Aleris-Hamlet i Ringsted, Kamilla Nørhave, siger, at der har været ekstra travlt det sidste års tid. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

27.000 patienter i Region Sjælland er i år blevet sendt på privathospital, fordi personalet på de offentlige sygehuse ikke selv kunne nå at undersøge eller operere dem.

Det viser en aktindsigt, som DR Sjælland har fået.

Tallet svarer til, at alle indbyggere i Holbæk by blev behandlet på privathospital i årets første ni måneder.

Sundhedsøkonom Jes Søgaard fra Syddansk Universitet mener, at hovedårsagen til millionudgiften til privathospitaler kan være Sundhedsplatformen.

Han siger, at det er velkendt, at både Region Hovedstaden og nu også Sjælland har været ramt af en stor nedgang i aktiviteten på sygehusene:

- Læger og sygeplejersker kunne ikke nå at behandle så mange patienter som før Sundhedsplatformen. Den eneste vej ud af det her er, at de nu får styr på den sundhedsplatform, siger han.

Ifølge Jes Søgaard er det alvorligt for de hårdt trængte sjællandske sygehuse:

- Det er klart, at man risikerer at komme ind i en negativ spiral, fordi de penge man nu bruger til at få patienterne behandlet på privathospital går ud af regionens egne sygehuses drift, og så bliver det bare endnu værre.

Formand for udvalg: Vores sygehusvæsen er udfordret

Den aktindsigt, DR Sjælland har fået, viser, at i hele 2017 brugte Region Sjællands sygehuse 162 millioner på privathospitaler. Det tal skønnes at blive 225 millioner i 2018 vurderet ud fra de første ti måneder af året.

Formanden for udvalget for sygehusenes behandlingstilbud, socialdemokraten Anne Marie Knigge, afviser, at det store forbrug på privathospitaler skyldes Sundhedsplatformen:

- Det er rigtigt, at der var en nedgang i starten, men det havde vi jo kalkuleret med. Jeg mener ikke, at vores store forbrug på privathospitaler skyldes Sundhedsplatformen, siger hun.

Hun erkender dog, at Region Sjælland er inde i en ond spiral. Men hun mener, at det store forbrug på privathospitaler skyldes, at der er kommet mange flere patienter:

- Jeg tror, en af grundene er, at der er flere patienter, der har behov for behandling. Samtidig er vores sygehusvæsen udfordret. Alle ved jo, at vi har været nødt til at afskedige, og så kan man jo ikke behandle så mange i vores eget system.

Men sundhedsøkonom Jes Søgaard siger, at det store forbrug på privathospitaler ikke har ramt andre regioner end Sjælland:

- Det er ikke noget, vi ser på landsplan, siger han og forklarer, at det kan skyldes en kulmination af produktivitetsfald i forbindelse med Sundhedsplatformen.

Aleris-Hamlet: Store udsving er en udfordring

Privathospitalet Aleris-Hamlet i Ringsted har det seneste år modtaget ekstra mange henvisninger fra Region Sjælland.

For at følge med kan privathospitalet låne læger fra andre hospitaler i Aleris-virksomheden og kan derfor stadig behandle øre-, næse-, halspatienter, hjertepatienter og dem, der skal have nye knæ eller nye hofter.

- Det er klart, at de her store udsving udfordrer også os. Men vi er vant til hele tiden at justere på vores bemanding i forhold til, hvad vi har af indtag. Skal vi åbne på nogle tidspunkter, hvor vi ikke er vant til at have åbent, så er det det vi gør. Skal vi låne læger udefra, så gør vi det, siger Kamilla Nørhave, der er hospitalschef på privathospitalet Aleris-Hamlet i Ringsted.

Til gengæld ser hun ikke noget problem i, at private tilbud skal redde behandlingen af patienterne.

- Vi er med til at nedbringe ventetiden generelt for alle patienter, siger Kamilla Nørhave og tilføjer:

- Var vi ikke tilstede, havde man endnu længere ventetider i det offentlige, så samlet set er vi med til at nedbringe ventetiden.

Brug af privathospitaler skal opklares

Det er et år siden Sundhedsplatformen blev indført i Region Sjælland. Her i efteråret er der bebudet afskedigelser for op mod 200 læger, sygeplejersker og andet sygehuspersonale, fordi regionen skal spare penge.

Det radikale medlem af Region Sjælland Anne Møller Ronex vil have opklaret, hvorfor Region Sjælland bruger millioner på at sende patienter på privathospital og samtidig fyrer folk på regionens egne sygehuse.

Anne Møller Ronex har gentagne gange efterlyst en forklaring på, hvorfor 700 patienter hver eneste uge bliver sendt til behandling på privathospital:

- Jeg synes, det er utilfredsstillende, at vi ikke kan få lagt løsningsforslag frem til, hvordan vi skal få det nedbragt, for det er der, vi har en hovedårsagerne til den dårlige økonomi, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk