Flexboligordning kan redde mange landhuse

Det er især det sydlige Sjælland, Lolland og Falster, der giver tilladelser til flexbolig - en tilladelse, der kan sikre boligerne mod forfald.

Ødegård i Sverige eller idyl i Stege? Danskere får især tilladelse til flexbolig i Vordingborg, Lolland og Guldborgsund kommuner. (Foto: edc © edc)

Flere end 10.000 danskere har købt en ødegård i Sverige og nu håber danske landkommuner at folk med hang til ro og fred også vender blikket mod de hjemlige landejendomme, der kan erhverves som flexboliger.

Købestærke københavnere og andet godtfolk kan nemlig redde de gamle huse fra yderligere forfald ved at købe dem som flexboliger, hvor du kan bruge huset som fritidsbolig.

Ifølge udviklingskonsulent i Vordingborg Kommune Claus Lyngby Petersen har danskerne i Sverige renoveret adskillige ødegårde og dermed sikret dem mod forfald.

- Det samme tror vi vil ske, når køberne får øjnene op for, at du rent faktisk kan erhverve en stråtækt idyl for billige penge og bruge det som fritidsbolig, siger han og fortsætter:

- På den måde håber vi at kunne redde mange af de gamle danske landhuse.

Sammen med Lolland og Guldborgsund har Vordingborg indledt et samarbejde med Norrøn Arkitekter, hvor der skal laves gennemgribende ombygninger, der giver husene en helt anden funktion, ligesom det også vil give dem et markant andet udseende.

Idéen er at skabe "Det Danske Landsted" som pendant til "Den Svenske Ødegård" eller den "Den Norske Fjeldhytte".

Vordingborg, Lolland og Guldborgsund kommuner står i forvejen for 74 procent af samtlige flexboligtilladelser, der er udstedt siden ordningen blev indført i 2013.

60.000 helårsboliger står i øjeblikket tomme ude i landdistrikterne og venter på nye ejere.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.