Flygtningefamilie: Vi elsker at bo i Danmark

Juana Joma kom til Danmark for fire år siden. Nu bor hun i Vordingborg, og vil gerne blive.

Juana Joma er flygtet fra Syrien og har nu boet i Danmark i fire år sammen med sin mand og deres tre børn. (Foto: Louise Kubel baltzer © DR Sjælland)

Flygtningedebatten har længe kørt i Danmark, men det er de færreste, der har stiftet nært bekendtskab med en af Danmarks nye beboere.

Juana Joma er en af dem, og hun flygtede fra Syrien til Danmark for fire år siden sammen med sin mand og deres tre børn. Hvis de ikke var flygtet, var de sandsynligvis ikke overlevet, siger Juana Joma.

- Politikerne i Syrien sagde, at min mand skulle hjælpe dem med at skyde folk, men det ville han ikke. Vi blev nødt til at flytte, for ellers ville de skyde mig og måske stjæle vores børn, fortæller hun.

Familien flygtede først til Tyrkiet og bagefter til Danmark. Juana Joma har været på mange sprogkurser, og har klaret det rigtig godt, selvom det var svært i starten.

- Vi kunne ikke snakke eller forstå dansk, og vi kunne heller ikke forstå så meget engelsk, så det var rigtig svært. Hvis vi skulle snakke med nogen, var det med tegnesprog, siger hun.

Nu har familien boet i Danmark i næsten fire år. Juana Joma har netop afsluttet sprogskolen i lyntempo, og ved siden af tager hun 9. klasse på VUC.

Hun er uddannet frisør i Syrien, og er nu i praktik som frisør i Vordingborg. Derfor er familien glade for at være i Danmark, og hun har et godt råd til, hvordan danskerne kan blive bedre til at tage imod flygtninge som hende selv.

- Dem, der kommer hertil ligesom os, skal hurtigt ud og arbejde, så de er sammen med jer danskere, for så bliver de gode til sproget, siger Juana Joma.

Familien håber også, at deres fremtid kan blive her i Danmark.

- Jeg vil gøre alt muligt for at blive her. Danmark er et godt land, og vi elsker at vi bor her, siger Juana Joma.