Flygtningekrisen: Uledsagede børn får trygge rammer i Danmark

Røde Kors modtagercenter i Gribskov tager i mod rigtig mange uledsagede børn.

De børn, som kommer hertil uden mor eller far har brug for sikkerhed og trygge rammer, og det får de på Røde Kors modtagecenter i Gribskov. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

De kommer med bus, lastbil, tog og gummibåd over Middelhavet, og de kommer i stort antal. De mindreårige uledsagede flygtningebørn. Hver måned kommer ligeså mange flygtningebørn under 18 år til Danmark, som der gjorde hvert år i 2011, 2012 og 2013.

Børnene flygter fra krig, undertrykkelse, konflikt, værnepligt, fattigdom eller en svær barndom, siger Caroline Aagaard Madsen, regionsleder for området med uledsagede flygtningebørn i Røde Kors.

- Nogle af dem har mistet deres forældre, mens andre bliver sendt af sted af en håbefuld familie, der vil sikre, at barnet får en bedre barndom et andet sted. Nogle er blevet væk fra deres forældre under flugten, mens andre børn og unge har levet et liv på gaden igennem mange år, siger hun.

Når børnene kommer til Danmark, bliver de indkvarteret på Røde Kors modtagecenter i Gribskov.

- Når de ankommer hertil, er de godt mærket af den lange rejse, og de skal endnu engang orientere sig i ukendte omgivelser. For personalet handler det om at give de unge umiddelbar tryghed. De får en tolket modtagersamtale, hvor de får fortalt, at de er i sikkerhed og at der ikke er brug for at flygte længere, siger Caroline Aagaard Madsen.

Børnene skal også have dækket de basale behov som mad, drikke, rent tøj og en god nats søvn under trygge forhold. De bliver også hurtigt registreret hos politiet, og så skal deres asylsag gennemgås.

- Myndighederne bestræber sig på at behandle deres asylsag så hurtigt, de kan. De uledsagede børn får også en bisidder med til alle myndighedssamtaler, siger hun.

I 2015 kom 1700 uledsagede flygtningebørn under 18 år til Danmark.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.