Flygtningepres i kommunerne kan koste kernevelfærd

Der bliver færre pædagoger i børnehaverne, hvis ikke kommuner får flere penge til asylpres.

Antallet af asylansøgere, der kommer på halvandet år, svarer til, at vi får en ny dansk kommune, siger KLs formand. (Foto: © Louise Lind Jensen- DR Syd)

Hvis ikke regeringen afsætter flere penge til, at kommunerne kan håndtere det store antal nye flygtninge som ankommer, så kan vi se frem til massive nedskæringer på kommunernes kernevelfærd.

Så klart udtrykker formand for Kommunernes Landsforening Martin Damm (V) det.

- Færre pædagoger i børnehaverne, skoler og ældrepleje må man kigge på, det bliver en hård prioritering, siger han til DR Sjælland.

Det er Kommunernes Landsforening (KL), der har regnet på, hvilke konsekvenser den voksende flygtningestrøm i 2016 kan få for landets 98 kommuner. Det viser et internt notat, som Politiken er i besiddelse af.

- Det er et massivt problem. Vi får både flygtninge og dernæst de familiesammenførte, så det svarer til at der i løbet af halvandet år kommer en helt ny kommune i Danmark. Vel og mærke med borgereoverførselsindkomst, siger Martin Damm.

Han efterlyser flere milliarder fra regeringen til at håndtere kommunernes udgifter, men han vil ikke pege på, hvor pengene konkret skal komme fra.

- De kunne jo starte med at lade være med at spare penge på kommunerne, som der er lagt op til. Kattepinen er jo, at man på den ene side skruer ned for økonomien i kommunerne og på den anden side skruer op for opgaverne, siger formand for KL Martin Damm.