Flytning af fødegang skaber bekymring blandt gravide

Når Næstved Sygehus skal pakke deres fødeafsnit ned, kan det betyde, at gravide skal køre en time for at føde.

Flere fødende er bekymrede for den ekstra køretur de skal på, hvis de føder, mens fødeafsnittet på Næstved Sygehus flytter. (Foto: David Leth Williams © Scanpix)

Mellem d. 14. og 15. maj pakker jordemødrene på fødegangen i Næstved taskerne og flytter til det nye akutsygehus i Slagelse, der vil have en ny og moderne fødegang med fem fødestuer.

Men det betyder samtidig, at de kvinder, der går i fødsels under flytningen, hverken vil kunne føde i Næstved eller Slagelse. I stedet skal de køre til enten Holbæk, Nykøbing Falster eller Roskilde for at få deres barn til verden - en køretur, der kan tage op til en time.

Det bekymrer blandt andre Louise Cherie Krüger fra Faxe. Hun er gravid for første gang og har termin d. 12. maj:

- Det kom som et chok, da vi fik af vide, at vi kunne risikere at skulle køre så langt. Det skaber utryghed og er lidt stressende, når jeg som førstegangsfødende i forvejen er usikker på, hvordan det er med smerte, og hvor meget jeg skal kunne holde ud selv. Det er første gang, jeg skal være mor, så der ligger rigtig meget i det, siger den 30-årige kommende mor.

Louise Cherie Krüger frygter den lange køretur hun skal på, hvis hun går i fødsel den 14. eller 15. maj (Privatfoto)

Det er specielt usikkerheden om, hvor Louise Cherie Krüger skal indlægges, hvis hendes veer tager til og kursen skal sættes mod et af de tre sygehuse, der bekymrer hende:

- Det sætter et ekstra pres på os, når vi ikke ved, hvor vi skal hen. Kan vi nå det? Hvor stor er afstanden? Og så kender vi heller ikke de andre fødegange, så hvis vi ender et af de nye steder, så vil det føles meget utrygt, siger hun.

Chefjordemoder: Vi er klar

Hos Trine Lind, der er chefjordemoder på fødegangen på Næstved Sygehus, forstår man godt bekymringen blandt de gravide. Men hun forsikrer, at man ude på regionens andre sygehuse er klar til opgaven, hvis fødeafsnittet bliver kimet ned, og børn vil til verden:

- Vi har fokuseret meget på det tværfaglige arbejde og været i dialog med vores samarbejdspartnere ude i regionen, så de er fuldt bevidste om, at de skal overtage nogle fødende for os og passe på dem. Så jeg vil gerne love, at vi har gjort alt, hvad vi kan, for at gøre det trygt for dem, der går i fødsel under flytningen, siger hun og fortsætter:

- Det er i forvejen en utryg situation at skulle føde, som ikke mange af os prøver mange gange i livet. Selvfølgelig kan man som gravid godt undre sig over, at man ikke er blevet fastlagt til et af sygehusene, men vi har brugt lang tid på også at forberede de gravide ude i konsultationerne, så vi skal nok tage os godt af dem, siger hun.

Håbet om en senere fødsel

Når Louise Cherie Krügers datter gerne vil ud af maven, så håber hun på, at hun går i fødsel senere end hendes planlagte termin d. 12. maj for at undgå at skulle køre langt for at komme til at føde:

- Vi vil simpelthen ikke føde de to dage, så det håber vi på at gå en stor bue uden om. Vi havde jo vænnet os til tanken om Næstved eller Slagelse, og vi kan ikke nå at besøge de andre sygehuse, inden jeg går i fødsel. Så jeg krydser fingre for, at jeg som førstegangsfødende går over, siger hun.

Men om Louise Cherie Krüger skal føde på Næstved, Slagelse eller et andet sted er op til hendes kommende datter, og derfor har hun da også accepteret, at hun og hendes kæreste skal hoppe ind i en bil og drøne til enten Holbæk, Roskilde eller Nykøbing Falster:

- Selvom det giver stress, så bliver vi nødt til at tage det i stiv arm. Jeg forsøger ikke at tænke på det, for ellers bliver jeg mere stresset over det, og det synes jeg er ærgerligt. Så jeg fokuserer mest på at håndtere det bedst, hvis jeg går i fødsel de dage, og min kæreste har sagt, at han vil hænge et hvidt lagen ud af vinduet, hvis vi pludselig skal drøne afsted til et af sygehusene, siger Louise Cherie Krüger med et smil.

Efter fødegangen på Næstved Sygehus lukker ned, forventes den nye fødegang at være klar kl. 16 den 15. maj med fem nye fødestuer.

Facebook
Twitter