Følg landets yngste borgmester på en praktikdag: Kører rutsjebane og beskærer træer

Holbæks borgmester tager i praktik på de kommunale arbejdspladser for at blive klogere på borgernes hverdag.

Christina Krzyrosiak Hansen (S) hyggede sig med børnene i Nr. Jernløse Børnehus. (Foto: Holbæk Kommune)

Der oser af morgentravlhed i Nr. Jernløse Børnehus. I garderoben kæmper forældre med at få overtøj og støvler på plads, mens pædagoger siger godmorgen til de vinterkolde børn. Indenfor på Løvestuen ligger farverigt legetøj allerede spredt rundt om på gulvet, og lydniveauet på stuen stiger for hvert nyt barn, der træder ind ad døren.

Ved et bord er en flok børn og en pædagog i gang med et huskespil. De er fokuserede og ganske upåvirkede af de larmende lege omkring dem. Roligt vender de et kort ad gangen, mens de koncentrerer sig om at huske, hvor det tilsvarende kort gemmer sig. I blandt dem, der følger med i spillet, er en særligt prominent gæst.

Nemlig Christina Krzyrosiak Hansen (S), der ved årsskiftet indtrådte som borgmester i Holbæk.

Den 25-årige borgmester, der landets yngste nogensinde af sin slags, har nemlig valgt at gribe borgmesterjobbet lidt anderledes an. Hver fjortende dag tager hun i praktik på forskellige kommunale arbejdspladser og i lokale virksomheder for at få en føling med de udfordringer, som medarbejderne møder i deres hverdag. Og i dag er hun altså på besøg i Nr. Jernløse Børnehus.

- Jeg vil gerne finde ud af, hvordan det går i vores institutioner, og se hvordan hverdagen fungerer her. Det er helt tydeligt, at børnene har det godt, men der er samtidig mange børn og meget fart på, og det bærer det også præg af, mener hun.

Borgmester i flyverdragt

På trods af minusgrader skal både børn og borgmester en tur udenfor på legepladsen. Et større kaos af vanter og vinterstøvler ryster ikke den unge borgmester, der hjælper med at lukke flyverdragter og binde snørebånd.

Selv kryber Christina Krzyrosiak Hansen i en stor rød flyverdragt, som hun låner af børnehusets pædagogiske leder, Satu Sørensen.

Og Satu Sørensen er glad for, at borgmesteren har taget tid ud af kalenderen til at se, hvordan livet i børnehuset udspiller sig.

- Hun kan få et indblik i de ting, der fylder for os i dagligdagen. Både de ting vi bøvler med, og de ting der går godt. Og så får vi mødt hende i øjenhøjde – det er vigtigt, mener den pædagogiske leder.

  • 4-årige Luna fik hjælp af borgmesteren til at komme flyverdragten. (Foto: Holbæk Kommune)
  • 4-årige Luna fik hjælp af borgmesteren til at komme flyverdragten. (Foto: Holbæk Kommune)
1 / 2

Det er ikke kun Satu Sørensen, der lægger mærke til borgmesterens besøg. Da Christina Krzyrosiak Hansen sætter sig garderoben for at iklæde sig flyverdragten, bliver hun afbrudt af en mor, der kommer ind ad døren med sin datter.

- Se, borgmesteren har taget din plads, udbryder hun til datteren.

Christina Krzyrosiak Hansen smiler undskyldende og rejser sig for at hilse på moderen. Hun rækker også hånden frem mod datteren, der dog forsvinder hurtigt bag sine mors ben.

Udover denne lille pige er børnene ellers ikke generte overfor borgmesteren. Christina Krzyrosiak Hansen bliver hurtigt populær, efter at hun både kører med på rutsjebanen og efterfølgende byder fem piger på en gyngetur.

Og det er ikke spild af tid at lege med børn, mener hun.

- Det er ikke sådan, at jeg bruger færre timer på kontoret, fordi jeg er her i børnehuset. Jeg lægger bare kontortimerne på et andet tidspunkt. Jeg tror også, at der er brug for politikere, der ikke bare sidder bag skrivebordet, men som kommer ud og undersøger om, der træffes de rigtige beslutninger i byrådet eller ej. Det ved man først, når man kommer herud.

  • Rutsjebanen var ekstra glat i det kolde vejr. (Foto: Holbæk Kommune)
  • Borgmesteren gav en gyngetur til stor fryd for flere af pigerne. (Foto: Thor Bill © dr)
1 / 2

Startede hos Vej & Park

Besøget i Nr. Jernløse Børnehus er ikke det første sted, hvor Christina Krzyrosiak Hansen har været i praktik. På hendes første dag som borgmester, trak hun i en skriggul sikkerhedsvest og begav sig med sammen med to medarbejdere fra Vej & Park ud for at beskære lindetræer på Løvenborg Alle i Regstrup.

- De tog godt imod mig og er enormt engagerede omkring deres arbejde. Det var spændende at høre om deres hverdag, og alle de forskellige opgaver, som de laver henover året. Samtidig giver det mig også en direkte føling med, at selvom der er fremgang at spore i kommunen og på økonomien, så er det endnu ikke noget, som alle medarbejdere oplever i hverdagen. Så her ligger der en opgave med at komme det skridt videre, siger hun.

Christina Krzyrosiak Hansen havde både fat i grensaks og hækkeklipper, da hun var i praktik hos Vej & Park. (Foto: Holbæk Kommune)

Må gerne komme igen

Tilbage i Nr. Jernløse Børnehus er Christina Krzyrosiak Hansens praktikbesøg ved at nå sin ende. Efter et par timer i selskab med både børn og pædagoger er det en glad borgmester, der runder formiddagen af.

- Jeg kommer i sindssygt godt humør. Det er utrolig livsbekræftende at være sammen med børn, mener hun.

Også Satu Sørensen har været tilfreds med at have borgmesterbesøg.

- Jeg synes, at hun har klaret det rigtig fint. Hun har været god til at sætte sig og være sammen med børnene, og til at indgå i de lege som børnene har været i gang med. Så hun må gerne komme i praktik igen, siger den pædagogiske leder.

Christina Krzyrosiak Hansen (S) var helt nede i børnehøjde, da hun besøgte Nr. Jernløse Børnehus (Foto: Thor Bill © dr)

Borgmesterkontoret rykker ud

Christina Krzyrosiak Hansen vil fortsat tage i praktik hver fjortende dag, og skal i den nærmeste fremtid blandt andet besøge Frode Laursen i Jyderup, Plejecenter Elmelunden i Jyderup, SEAS/NVE i Svinninge og Kildedamsskolens afdeling i Tølløse.

Udover praktikbesøgene vil Christina Krzyrosiak Hansen også flytte borgmesterkontoret ud af rådhuset en gang om måneden for på den måde at være tættere på borgerne. Det kan være til en skole, daginstitution eller kantine på en virksomhed.

FacebookTwitter