For første gang: Halvdelen af eleverne på skoleskib er kvinder

Flere kvinder vælger en karriere til søs.

De unge har ingen sikkerhedsline, når de kravler til tops i de 30 meter høje master. Først når de rigger sejlene til, er de spændt fast med en karabinhage. (© Skoleskibet Georg Stage)

Det store stålskib Georg Stage fra 1934 ligger langs kaj ved Holmen i København. Skoleskibet har afsluttet årets sidste togt, der begyndte i slutningen af juni.

Inde på værftet på Holmen er eleverne ved at afslutte den sidste del af deres uddannelse som ubefarne skibsassistenter efter at have sejlet til lande som Litauen, Sverige, Norge og Finland.

Men i år har noget været helt anderledes i skoleskibets over 100-årige historie. For første gang er 28 af de 63 elever, der har kravlet rundt i 30 meters højde på den tremastede fuldrigger, nemlig kvinder.

Blandt dem er 22-årige Simone Bang Jørgensen fra Sakskøbing på Lolland og 21-årige Maja Østergaard fra Grevinge i Nordvestsjælland.

Plads til at være til stede i øjeblikket

- Det er helt underligt at være i land igen. Jeg savner meget at sejle, lyder det fra Simone Bang Jørgensen.

Simone havde søgt ind på skoleskibet Georg Stage flere gange, før det lykkedes hende at blive optaget.

- Jeg søgte én gang, og der kom jeg ikke ind. Jeg fik efterfølgende muligheden for at søge igen, og der tænkte jeg 'hvorfor ikke?'.

Simone Bang Jørgensen fortryder heller ikke, at hun har valgt en karriere på havet.

Simone Bang Jørgensen fra Sakskøbing er snart færdig med sin uddannelse som ubefaren skibsassistent, der er et 20 ugers skoleophold på Georg Stage. (© Skoleskibet Georg Stage)

- Det er det mest rigtige, jeg har gjort for mig selv. Jeg har fået bekræftet, at jeg skal arbejde på søen bagefter. Her er der mere plads til at være til stede og leve i øjeblikket, og det kan jeg godt lide, siger hun.

For selv om der ikke er meget fysisk plads på skoleskibet, er der masser af plads til at udfolde sig mentalt, mener Simone Bang Jørgensen.

Lærer om hinandens gode og dårlige sider

Der er nemlig noget helt særligt ved den 20 uger lange uddannelse som ubefaren skibsassistent, mener medstuderende Maja Østergaard.

- Det er især sammenholdet, der tiltaler mig, siger hun.

For alle de 63 elever ombord på skibet er nødt til at give en hjælpende hånd, hvis skoleskibet skal sejle.

- Vi laver alt sammen. Vi sover og spiser sammen. Det gør opholdet på skibet specielt, fordi vi virkelig lærer at elske hinandens gode og dårlige sider, siger Maja Østergaard, der sammen med Simone Bang Jørgensen bliver færdiguddannet ubefarne skibsassistenter i november.

Kompetencer frem for køn

Ifølge Asser Amdisen, der er direktør for stiftelsen Georg Stages Minde, skyldes de flere kvinder på skoleskibet, at markant flere kvinder har søgt plads de seneste år.

I år blev 63 unge optaget. Seks af dem - alle mænd - er siden droppet ud. De 28 kvinder er der stadig.

- De danske rederier efterlyser hele talentmassen, når unge mennesker skal sejle skibene. Hvis vi fjerner kvinderne, så fjerner vi også halvdelen af talentmassen, siger Asser Amdisen.

Den øgede kvindelige besætning skyldes nemlig, at man i dag kigger mere på kompetencer end på køn.

Eleverne passer roret på skift, når skibet er på togt. (© Skoleskibet Georg Stage)

- I virkeligheden er spørgsmålet ikke, om du er en mand eller kvinde. Det er et spørgsmål, om du er ordentlig eller ikke ordentlig. Dér er ligestillingen på området kommet et skridt videre.

Asser Amdisen oplever dog, at de unge kvinder har et forspring, når det kommer til uddannelsen.

- Når vi kigger på modenhed, så kan kvinderne godt have et forspring. Det er også lettere for dem at tage en videre uddannelse, når det gælder den teoretiske del, siger Asser Amdisen.

Med finansloven for 2019 skal Georg Stage afvikle to togter i år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk