Folkekirkens Nødhjælp: Malawi-tomater skal bruges til ketchup

Et projekt af Folkekirkens Nødhjælp har givet indbyggerne i Malawi overflod af afgrøder.

Folkekirkens Nødhjælp har gennem et projekt hjulpet befolkningen i Malawi til at høste afgrøder oftere. Nu er der overflod og cirka halvdelen af tomaterne må kasseres. Men befolkningen skal lære at bruge dem til ketchup og soltørret tomater. (Foto: Jørgen Sandgaard © Jørgen Sandgaard)

Hvad ville du som planteavler sige til at tredoble dit udbytte?

Det er nu virkelighed i Malawi, hvor Folkekirkens Nødhjælp sammen med Grundfoss står bag et projekt, der har sat skub i de lokale gartnere. Nu er der så mange tomater, at de lokale skal lære at bruge dem til soltørret tomater og ketchup.

Jørgen Sandgaard, indsamlingsleder og kommunekoordinator for Folkekirkens Nødhjælp i Stevns Kommune er lige kommet hjem fra en studietur til Malawi.

- Der var meget mere, end jeg havde regnet med. Cirka halvdelen af deres tomater må smides ud. Derfor skal de lære at producere ketchup og soltørrede tomater, siger han.

Folkekirkens Nødhjælp har gennem et projekt doneret tre solceller til lokalbefolkningen i Malawi. Grundfos har derudover doneret en vandpumpe, og de to ting sat sammen har givet lokalbefolkningen mulighed for at vande deres jord oftere og høste mere end én gang om året, siger Jørgen Sandgaard.

- De har udvidet fra fem hektar jord til femten, og kan høste tre gange om året. De får tredobbelt udbytte og kan sælge det på markedet. Det giver dem flere penge til at kunne få tøj, sko og råd til at børnene kommer i skole, siger han.

Hvis Jørgen Sandgaard selv været 20 år yngre, var han taget til Malawi for at vise indbyggerne, hvordan de kan producere ketchup og soltørrede tomater. Men nu tager han rundt for at fortælle om de projekter, som Folkekirkens Nødhjælp arbejder med i Malawi.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.