Folkekirkens Nødhjælp samler nu også ind til ukrainere: Rekordstor tilslutning

Antallet af frivillige indsamlere ved Folkekirkens Nødhjælps årlige indsamling er steget eksplosivt i år.

Folkekirkens Nødhjælp samler i år også ind til de krigsramte i Ukraine. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Du kan nok godt regne med at få gæster ved hoveddøren i dag.

For når Folkekirkens Nødhjælp i dag samler ind er det med langt flere frivillige indsamlere ude på ruterne end nogensinde før. Rekordmange har nemlig meldt sig til at stemme dørklokker ved nødhjælpsorganisationens årlige indsamling.

Pengene fra dette årsindsamling skulle oprindelig gå til verdens fattigste, som er ramt af klimakrisen, men i lyset af krigen i Ukraine, har organisationen valgt, at en del af de indsamlede penge skal gå til de krigsramte familier i Ukraine.

Og det har fået danskerne til at tilslutte sig som aldrig før. 70 procent flere frivillige indsamlere end normalt har nemlig tilmeldt sig dagens indsamling, fortæller generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

- Vi oplever en helt overvældende tilslutning og i de 24 år, vi har samlet ind, har vi aldrig oplevet noget lignende. Vi får så mange henvendelser fra folk, der gerne vil gøre noget i forhold til krigen i Ukraine, siger hun.

En af de mange ekstra frivillige, der har meldt sig er Jørgen Strandvad fra Holbæk. Han havde ikke planlagt at deltage i indsamlingen, men da pengene nu også går til de krigsramte i Ukraine, tager han gerne et par timer ud af kalenderen.

- Almindelig anstændighed siger, at vi ikke lader folk lide unødigt i sådan en urimelig situation, siger Jørgen Strandvad.

- Der er jo mange konflikter i verden, og den i Ukraine er endnu nemmere at melde sig til at samle ind til. Det er ikke lige rundt om hjørnet, men du kan køre derned på en dag. Det er tæt på ens hjem, siger han.

Virksomheder giver medarbejdere løn for at samle ind

Folkekirkens Nødhjælp har i år også taget andre midler i brug for at få samlet flere penge ind. De har indledt samarbejde med både Danske Bank og Bestseller, der lader deres medarbejdere bruge en arbejdsdag til at samle ind.

Det gælder blandt andre Vero Moda i Nykøbing Falster, der er en del af Bestseller-koncernen. Her får medarbejdere, der samler ind i dag, en fridag en anden dag til gengæld.

- Der er syv af mine medarbejdere, der har meldt sig, siger butikschef i Vero Moda, Nykøbing Falster, Michelle Hansson.

- Det er noget, vi har bemærket, fylder ude i butikkerne, hos kunderne og i samfundet, så derfor er det rigtig vigtigt, at vi støtter op, siger hun.

Bestseller har tidligere i forbindelse med krigen i Ukraine givet deres medarbejdere løn, selvom de har taget fri for at ukrainerne, og selvom det er god reklame, så er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen bare glad for at det gavner i sidste ende.

- Det betyder utrolig meget, fordi hver eneste rute giver mellem 1.000-1.500 kroner, så når så mange gerne vil være med, betyder det, at vi får en stor og flot indsamling i år, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

De to foregående år har Folkekirkens Nødhjælp-indsamlingen været digital på grund af covid-19.

Sidste år samlede organisationen 4,2 millioner kroner ind.

I går blev der indsamlet over 165 millioner til nødhjælp til støttekoncerten 'Sammen for Ukraine', som DR og TV2 stod bag. Og inden da lød det fra forskellige danske nødhjælpsorganisationer, at man har indsamlet 750 millioner kroner til humanitær bistand til Ukraine.