Forældrenes skræk: Night terror hos de helt små børn

Mareridt og skrig fra børneværelset kan være hverdag, hvis dit barn lider af natteskræk. Det virker voldsomt, men er ikke farligt, siger søvnsygeplejerske

Line og Lars Bang Jensen er en af 400 familier, der har fået hjælp til at håndtere deres barns natteskræk på børnesøvnklinikken på Næstved Sygehus (© dr)

Vågner dit barn badet i sved, med øjnene på vid gab og munden åben i et skrig, uden at du kan få kontakt med det?

Så lider den lille måske af natteskræk.

Men tag det roligt, der er ikke brug for en djævleuddriver - som man kender fra filmen "Exorcisten", der er bare brug for lidt mere viden om begrebet natteskræk, som rammer rigtig mange familier.

Og den viden kan landets eneste børnesøvnklinik på Næstved Sygehus levere.

Siden åbningen i 2013 har 400 familier nemlig været omkring klinikken med deres børn, som har haft problemer med at sove.

Der findes ingen kur mod natteskræk

Årsagerne kan være mange: Dårlige vaner derhjemme eller problemer i familien osv. Men så er der også natteskræk, søvnrædsel eller night terror, som det også kaldes, som ikke kan forklares af ydre påvirkninger:

- Der er ikke en eller anden kur mod natteskræk. Vi giver forældrene nogle redskaber og noget viden og frem for alt fortæller vi dem, at det ikke er farligt, fortæller søvnsygeplejerske Charlotte Just fra Børnesøvnklinikken i Næstved.

En af teorierne om natteskræk er, at hjernen hos børn i voksealderen er ikke færdig med at lære, hvilke systemer der skal tændes og slukkes hvornår, og det resulterer ofte i små ufarlige søvnforstyrrelser.

Forældre kan forstærke mareridtet

Line og Lars Bang Jensen er en af de 400 familier, der er blevet hjulpet på Børnesøvnklinikken i Næstved, fortæller Line Jensen.

Hun er mor til tre, femårige Sander, Villas på 3 og Rasmine på fem måneder. Men det er kun Sander, der har været ramt af natteskræk.

Familien fik blandt andet at vide, at det er normalt, at når børn har natteskræk, så kan man ikke komme i kontakt med dem:

- Vi fik at vide, at vi ikke skal tage fat i ham, når han er inde i et mareridt, hvor han ikke kan komme ud. For så kan vi forstærke mareridtet ved at tage fat i ham og gøre det fysisk, fortæller Line Jensen, der efter et turbulent år nu har en søn, der vokset fra sin natteskræk, og sover roligt om natten.

De fleste børn vokser da også fra deres søvnrædsel når de ramme tiårsalderen.