Forbrugere skal stadig have kyllingeindvolde på hænderne

De små fjerkræavlere må stadig ikke rense kyllingerne for kunderne.

I dag må de små fjerkræavlere kun sælge deres dyr med indvolde (arkivfoto). (© stock xchange)

Får du lyst til en nyslaget landkylling fra den lokale gård, må du selv putte hånden op i den og tømme den for indvolde.

I over et år har de små fjerkræavlere ellers ventet på, at politikerne skulle få ændret reglerne, så de kan sælge klargjorte høns, ænder og gæs direkte fra stalddøren.

De oplever, at langt de fleste forbrugere værger sig ved at købe fjerkræ, de selv skal rense, inden de havner i ovnen eller gryden.

Regelændringerne trækker nu ud, blandt andet på grund af indsigelser fra fjærkræindustrien. Sektorchef Jørgen Nyberg Larsen i Det Danske Fjerkræraad, frygter reglerne kan skade den danske eksport.

-Det er myndighedernes ansvar, at vi ikke får ødelagt det gode renommé, vi kan få ude i verdenen ved at tillade nogle dyr, der bliver slagtet under måske uhumske forhold og i hvert fald af folk, der ikke er vant til det, siger han.

Modstanden kommer på trods af, at reglerne forudsætter, at der indrettes et hygiejnisk slagtelokale på den enkelt gård til formålet. Der vil også løbende udtages prøver fra de fjerkræ, som sælges fra stalddøren.

I Dansk Fjerkræforum, der repræsenterer de små avlere, mener moderator Tanja Pedersen, at det virker som ren benspænd.

- Det er ingen hemmelighed, at industrien er lidt bange for at lade de små producenter komme til fadet. Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, for forbrugerne efterlyser lokale fødevarer, siger hun.