Forlod slægtsgården på grund af Femern-planer: Jeg fortryder

Hver gang talen falder på en udsættelse af Femern-forbindelsen, går det i maven på Jørgen Elholm. For måske kunne han være blevet på slægtsgården.

Slægtsgården gennem seks generationer står i dag øde hen. Med de mange forsinkelser af Femern-forbindelsen, fortryder Jørgen Elholm i dag ekspropriationen. (Foto: Maja Normann @ DR © (c) DR)

Hjemveen nager, når 59-årige Jørgen Elholms tanker rejser tilbage til slægtsgården, som hans familie har ejet i seks generationer.

- Jeg har jo boet der 55 år. Jeg var lige ude i lære som landmand i en periode, men ellers har jeg været hjemme hele livet, fortæller han.

Men hjemme er i dag ikke på slægtsgården på Strandholmsvej 9 i Rødby. Den store ejendom står i dag tom hen.

Var nødt til at sælge

20 års snak om Femern og en lang række planer, der mere eller mindre havde indflydelse på slægtsgården, fik til sidst Jørgen Elholm og familie til at smide håndklædet i ringen.

Det blev simpelthen for hårdt.

- Det var en lang og hård proces, vi var igennem. I 20 år har der været talt om Femern-forbindelsen, og jeg tror, der har været en otte-ti forslag, som har berørt os gennem de mange år.

Ifølge de seneste planer skulle en motorvej gå gennem to meter af bygningerne, og jernbanen skulle gå 100 meter øst for motorvejen, forklarer Jørgen Elholm. Derfor tog familien imod tilbuddet om ekspropriation.

- Vi forlod huset sidste år til jul, og i løbet af 2015 tømte jeg bygningerne.

Kunne være blevet boende

I dag står gården øde hen, og hver gang Femern-forbindelsen udsættes, nager det Jørgen Elholm.

For familien kunne måske være blevet boede i mange år endnu. Og Jørgen Elholm kunne have passet sin bedrift, indtil han gik på pension.

- Det har jeg det meget dårligt med. Hver gang jeg hører i radioen, at de udsætter forbindelsen i tre eller fem år, så er der noget, der kribler i maven og siger, at jeg lige så godt kunne være blevet på stedet, til jeg skulle på pension.

Vil gerne tilbage

Familien er i dag flyttet til Herlufmagle nord for Næstved, hvor Jørgen Elholm driver en mindre bedrift. Han kunne ikke holde ud at blive i lokalområdet:

- Vi skal ikke blive og se, hvordan de kører igennem gården med bulldozerne. Det ville jeg ikke stå op og ned af og se på hver dag.

Men kunne Jørgen Elholm skrue tiden tilbage, er han ikke i tvivI:

- I dag fortryder jeg, at jeg blev eksproprierede. Det er der ingen tvivl om.

Selv ville han gerne tilbage til gården. Men det nærmeste bliver at kigge på billedet af slægtsgården:

- Jeg kunne godt finde på at flytte tilbage, men jeg er ikke sikker på, at jeg kan få familien til det efter alt det, vi har været igennem. Så nu er vores base i Herlufmagle.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk