Formand for Retspolitisk Forening: Vide rammer for Kundby-pigens straf

Straf eller forvaring? Det spørgsmål skal nævningene tage stilling til i dag.

Et flertal i Retslægerådet mener ikke, at pigen er psykisk egnet til almindelig straf, og at hun kan være til fare for sine omgivelser. (Foto: Emil Thorbjörnsson © DR Nyheder)

Når nævningetinget i dag afgør, hvor den 17-årige pige fra Kundby skal tilbringe de næste år af sit liv, er der flere muligheder for, at hun kan få behandling under afsoningen af dommen, siger formanden for Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist.

For to dage siden blev hun dømt for terrorplaner mod to skoler og et voldeligt overfald mod en pædagog. Det fik anklageren til at kræve en tidsubestemt forvaringsstraf.

Og den behøver ikke at blive afsonet i fængsel, siger Bjørn Elmquist.

Afsoningen kan foregå på et hospital, for eksempel den sikrede psykiatriske afdeling i Slagelse, fortæller han.

- Det er klart, at afsoningen skal foregå bag lukkede døre, når der er tale om så alvorlig en sag. Men nævningetinget kan sagtens bestemme, at hun skal forvares på et hospital og modtage behandling, siger han.

Forsvareren har krævet en dom på 8-10 års fængsel, mens anklageren har krævet, at Kundby-pigen idømmes forvaring på ubestemt tid.

Ifølge Bjørn Elmquist har nævningetinget vide rammer, når de i dag skal bestemme, hvordan Kundby-pigen skal afsone sin straf:

- De har dog en mentalerklæring at forholde sig til, og de vil nok i meget vidt omfang holde sig til de anbefalinger, der står i den, siger han.

Det er første gang i Danmarkshistorien, at en pige er dømt for alvorlig terror. Pigen fra Kundby har været varetægtsfængslet siden midten af januar sidste år.

Facebook
Twitter