Forsker: En hjertestarter i bagagerummet er bedre end en i svømmehallen

Borgere i landsbyer og tyndtbefolkede kan redde menneskeliv med en hjertestarter i bilen.

I 2012 fik over 3800 danskere et hjertestop, og af dem overlevede kun hver 10. patient. Flere kunne måske reddes med en hjertestarter, hvis almindelige borgere blev udstyret med en hjertestarter i bagagerummet.

Lad en eller flere af byens borgere køre rundt med en hjertestarter - i stedet for at låse de livreddende maskiner inde i byens idrætshal eller på biblioteket. Det kan redde liv i tyndtbefolkede områder.

Det mener Carolina Malta Hansen, der er en af Danmarks førende forskere inden for hjertestartere.

Hvis den lokale hjertestarter hænger i byens idrætshal eller på biblioteket, så kan der ofte gå alt for lang tid fra patienten falder om, til hjælpen kommer, siger hun.

For hvis hjertestarteren skal redde liv, så gælder det om at modtage et stød indenfor tre-fire minutter efter hjertestoppet.

Det handler om et stød indenfor få minutter

- Er man et sted, hvor der er meget langt mellem hjertestoppet og der, hvor hjertestarteren, så siger det sig selv, at det vil tage dobbelt så lang tid at køre hen og hente hjertestarteren og bringe den som at have den til transport i en bil, siger Carolina Malta Hansen.

Hun er i gang med et storstilet forskningsprojekt med udgangspunkt i USA, hvor man har forsøgt sig med at have hjertestartere i bilerne, frem for at lade dem hænge på bygninger.

Selvom USA og Danmark er vidt forskellige, så kan de amerikanske erfaringer sagtens overføres til eksempelvis Lolland, Nordvestsjælland eller andre tyndt befolkede områder, mener Carolina Malta Hansen.

Regionsdirektør: Positivt med hjerterstartere i bilerne

- Det er netop de områder med lignende udfordringer, som vi kan drage paralleller til. Så mit gode råd er helt klart, at hver enkelte samfund vurderer deres hjerteberedskab og ser, om det fungerer efter bedste evne, siger Carolina Malta Hansen

Det argument kan Region Sjællands præhospitale direktør, Benny Jørgensen, sagtens se logikken i. Det kan nemlig i sidste ende være med til at redde flere liv:

- Det er en helt ny tanke, at man simpelthen kan bede almindelige mennesker om at køre rundt med en hjertestarter i bilen. Der er områder i Region Sjælland og andre steder i Danmark, hvor der er lang tid, til hjælpen kommer, så det vil vi se rigtig positivt på, siger Benny Jørgensen.